Predsjednik Srpske izričit

Slučaj stradanja Davida Dragičevića treba da riješi tužilaštvo

  • 27.07.2018. 20:19

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da tragičan slučaj stradanja Davida Dragičevića iz Banjaluke treba da riješi tužilaštvo, a ne predsjednik Republike, te poručio da bi tužilaštvo moralo da radi brže i efikasnije i preuzme odgovornost na sebe.

"Tužilaštvo je sporo, ali ono je bez ikakvog uticaja vlasti u Republici Srpskoj. To bira jedan tužilački centar u Sarajevu. Niti ih imenuje Vlada, niti ih ja predlažem, a ne smijem da kažem da nije dobro jer bih se onda miješao u pravosuđe. Potpuno su odvojeni od nas. Izvolite uradite sve što treba. Ako je potrebna neka nova logistika, mi ćemo to obezbijediti, ali je ovo otišlo previše u politizaciju", ponovio je predsjednik Srpske. 

Dodik je ocijenio da je problem u ovom slučaju to što su se u bolu koji trpi porodica, ali i cijela sredina, "nakačile razne strukture sa različitim namjerama". 

On je primijetio da je riječ o "tipičnoj priči" kakva je opisana u studijama o obojenim revolucijama, u kojima se na događaj koji izgleda potpuno nepolitičan, ali nabijen emocijama, "nakači priča" i onda se napadnu po pravilu predstavnici vlasti. 

"Mogu da nađem razumijevanja za očinsku bol zbog stradalog sina, ali ne mogu da prihvatam da se smrt koristi u političkim obračunima. Čak se dovodi u pitanje sama Republika Srpska. Pošto je to pitanje, moram kao političar i onaj ko je po Ustavu zadužen da zaštiti Republiku Srpsku i da o tome imam stav", izričit je Dodik. 

Predsjednik Republike je ocijenio i da je opozicija u Srpskoj to prihvatila kao svoju ozbiljnu pretpostavku za izbore, iako bi trebalo izbrisati bilo kakvu politizaciju i manipulaciju u ovom slučaju. 

"To treba ostaviti isključivo tužilaštvu, a ako to tužilaštvo nije sposobno, ja sam spreman da napravimo apel da dođe tužilac iz Austrije ili odakle oni hoće, da se pridoda timu i da se pokuša pronaći jedna objektivna istina", zaključio je Dodik.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.