Šume Republike Srpske

Slijedi smjena direktora pojedinih Šumskih gazdinstava

  • 19.07.2019. 19:27

Određeni broj organizacionih dijelova JP "Šume Republike Srpske" stalno ostvaruje loše rezultate, stoji to u Izvještaju o poslovanju koji su sačinile Šume RS, koji je dostavljen, a dio tog Izvjestaja u posjedu je ATV-a.    Te organizacione jedinice su šumska gazdinstva Vrbanja Kotor Varoš, Oštrelj Drinić, Borja Teslić, Romanija - Sokolac, Centar za sjemsko-rasadničku proizvodnju Doboj. Bez obzira na upozorenja i skretanje pažnje na propuste u radu, bez smjene odgovornih neće biti promjena, stoji u Izvještaju. 

Propusti su i nabrojani
  
- planiranje proizvodnje lošije od propisane
- neizvršavanje planiranog obima proizvodnje
- neizvršavanje šumsko-uzgojnih radova
- pojava nelegalnih aktivnosti u šumama
- neizvršavanje obaveza prema radnicima, izvođačima i dobavljačima
- direktori moraju biti odgovorni za redovno izvršavanje obaveza

Mišo Stojanović, direktor ŠG "Borja" Teslić kaže da nema informacija o svojoj smjeni i da ne želi ništa komentarisati dok ne dobije zvanične informacije. Direktor Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju, Nikola Miličević kaže da je juče sazvao vanrednu sjednicu Uprave, danas su poslali polugodišnji izvještaj sa minusom od 216.000 maraka. U posljednjih pet godina centar je pretrpio štetu od 950.000 maraka zbog poplava, požara. Isporuka sadnog materijala, kaže, smanjuje se iz godine u godinu. Projektovani broj sadnica za isporuku od 6.200.000 smanjen je na 1.300.000 sadnica, zbog smanjenog pošumljavanja u Republici Srpskoj. 

U periodu kako sam ja preuzeo preduzeće, 2014. godine, svake godine zabilježili smo rast naših prihoda za oko milion maraka. Moja krivica je, možda u tome, što nisam uspio na svim ovim mjestima da uvjerim ljude da bi bilo potrebno da se pošumljava više i da se po tom osnovu preuzima više sadnog materijala," rekao je Nikola Miličević, direktor Centra za sjemensk-rasadničku proizvodnju.

Neopravdano je ovakvo stanje koje se u nekoliko prethodnih godina drastično pogoršalo, piše u Izvještaju. Početkom ove sedmice Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva najavio je da će biti promjena u pojedinim gazdinstvima. Ministar je poručio da su odlučni da se razračunaju sa svim negativnim pojavama u Šumama Srpske. Kaže, ne bježe ni od krivičnih prijava.  

"Smjene se mogu raditi u okviru šumskog preduzeća, ali ukoliko ima bilo kakvih indicija za bilo kakve radnje koje se mogu dovesti u vezu sa nekakvim kriminalnim radnjama, mi ćemo podnosti prijave i rješavati se tih kadrova. Moramo to da uradimo, moramo da popravimo stav ljudi o Šumama," rekao je Pašalić. 

To su već pokušali policijskom i inspektorskom akcijom, kako bi stali u kraj krađi šume. U prvih šest mjeseci ove godine izvršeno je 395 kontrola, od kojih su u čak 193 nađene nepravilnosti. Izdat je i 181 prekršajni nalog u vrijednosti od 220.600 maraka, sabrali su u Inspektoratu Republike Srpske. Kako smo saznali, o stanju u JP "Šume Srpske" trebalo bi biti riječi na posebnoj sjednici Vlade Republike Srpske. 
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.