Poručuje Milorad Dodik

Skupština s pravom odbacila Izvještaj Anketnog odbora

  • 05.07.2018. 19:07

Narodna skupština s pravom je odbacila Izvještaj Anketnog odbora i to je ispravna odluka – poručuje to Milorad Dodik. Predsjednik Srpske i danas tvrdi da je izvještaj protivustavan, jer niko osim Tužilaštva nije nadležan da kvalifikuje slučaj Dragičević. 

S druge strane, napominje Dodik, pravo da glasa za ili protiv ili da bude suzdržan na Izvještaj, zagarantovano je svakom poslaniku u Skupštini Srpske. Tužilaštvo je, kaže, okarakterisalo slučaj kao ubistvo, ali i konačno otklonilo sumnje na koje se opozicija sve vrijeme pozivala. Zanimljivo je, kaže Dodik, da je tužilac baš juče i kvalifikovalo smrt. 

Poručuje da bi opozicija zato trebalo da odgovori na neka pitanja. 

"Oni koji to posmatraju i koji misle da je skupština trebala da prihvati Anketni odbor, to je samo zbog daljih spekulacija o tome. Tužilaštvo neka uradi svoje, ja sam govorio sve o Tužilaštvu. Naravno, posebno je pitanje zašto baš u danu kada skupština odlučuje, tužilac se pojavljuje. Mislim da su to mogli da urade prije. Nije se trebalo spekulisati. Kako je moguće da dva poslanika odu u Tužilaštvo, pa izdejstvuju u javnosti?", pita Milorad Dodik, predsjednik Repubike Srpske.

Svako ko političarima pripisuje krivicu za smrt Davida Dragičevića za to mora da bude i kažnjen – poručio je to danas Nenad Stevandić. Potpredsjednik Narodne skupštine ponavlja da političari nisu nadležni za sprovođenje istrage, ali da je opozicija čitav slučaj iskoristila je da bi narušila ugled vladajuće koalicije. 

Najočigledniji primjer je, kaže, uplitanje porodice premijerke Željke Cvijanović i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova Srpske. Očekuje da pravosudne institucije što prije reaguju.

"Targetiranjem političkih protivnika poslije toga da bi se njihovom, to jeste našom stigmatizacijom, satanizacijom postigli politički efekti, na bazi zloupotrebe tragedije porodice Dragičević, i ugrožavanje naše bezbjednosti, nas i naših porodica, i to je već postalo učestalo, pa se moraju po tom pitanju oglasiti nadležne institucije i kazniti svakog ko u tome učestvuje", rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Opozicija se danas nije oglašavala o slučaju smrti Davida Dragičevića. Neprihvatljivo je, kaže Stevandić, i što su  poslanici, koji nisu glasali za Izvještaj Anketnog odbora, okačeni na stub srama na Trgu Krajine.  Većina poslanika Narodne Skupštine ostala je suzdržana tokom jučerašnjeg glasanja o Izvještaju Anketnog odbora, jer bi kako kažu, glasanjem za Izvještaj u kojem se navodi sumnja da je David Dragičević ubijen, izašli iz okvira nadležnosti. 

Nadležno Okružno Tužilaštvo, potvrdilo je juče da postoji osnov sumnje da je riječ o ubistvu, ali i da David Dragičević nije pretučen palicama i šipkama, da su povrede na njegovom tijelu okarakterisane kao lakše tjelesne povrede. Tužilaštvo je izdalo naredbu MUP-u Srpske o sprovođenju istrage protiv NN lica.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић