Dragan Lukač

Skupovi bez odobrenja više neće biti mogući

  • 26.12.2018. 19:08

Niko ne smije da tuče i napada policiju. Svako ko to pokuša biće sankcionisan u skladu sa zakonom, poručuje ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Dragan Lukač tvrdi da juče nije bilo prekomjerne upotrebe sile i da su pripadnici MUP-a bili na visini zadatka. Niko se na postupanje policije nije žalio Unutrašnjoj kontroli MUP-a. 

Juče je, u toku dana, privdeno pet lica zbog ometanja državnih organa u obavljanju javnih funkcija, a još pet je naknadno uhapšeno zbog istog prekršaja. 

"Ja još jednom garantujem, uzmite sve snimke, možete da vidite da nigdje nije policija upotrijebila prekomjernu silu. Kao što sam rekao, sila je upotrebljena u onoj mjeri u kojoj je potrebno da spriječe napad na policajce, a vidjeli ste napad na policajce, gdje deset ljudi jednog policajca vuče, čupa, udara rukama i nogama. Nakon toga smo mogli mirne duše da pošaljemo JZP da te ljude uhapse. Ali evo nismo htjeli ni to da uradimo, već smo izvukli naše ljude i završili posao u skladu sa zakonom, rekao je Lukač.

Lukač najavljuje da se nepoštovanje zakona i neprijavljeni skupovi više neće tolerisati. Davoru Dragičeviću i grupi “Pravda za Davida” poručuje da niko nema ništa protiv mirnog okupljanja i izražavanja mišljenja, sve dok su skupovi organizovani po zakonu. Devet mjeseci, kaže, nisu bili.

"Nijedno okupljanje neće biti dozvoljeno bez odobrenja. Evo pozivam ga da podnese zahtjev za održavanje skupa. Nakon toga, ako bude doneseno rješenje za održavanje skupa, on može biti održan u skladu sa zakonom. Ako pokuša da održi skup koji je najavljen, on će biti protivzakonit. Na taj način će svjesno ući u sukob sa policijom," kaže Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova tvrdi da dvoje maloljetne djece nije bilo samo dok je trajao pretres kuće Davora Dragičevića, kako to pojedinci tvrde, da je s njima bila jedna punoljetna osoba, dok nisu došli njihova majka i advokat, i da policija nije ulazila sama u prostorije. Garantuje i da bilo koji učesnik sinoćnjeg protesta, pogotovo djeca, nisu bila meta policije, niti će to ikad biti. Lukač poručuje da nijednom djetetu nije mjesto na protestima, i da se time ugrožava njihova bezbjednost. S njim se slaže i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da saosjeća s bolom porodice Dragičević, ali da se zakoni u Republici Srpskoj moraju poštovati. Poziva sve Banjalučane na mir i dostojanstvo jer, kaže, slike koje dolaze iz najvećeg grada Srpske ne odgovaraju nikome. 

"Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije," rekao je Dodik.

Na prisustvo djece na jučerašnjim protestima nisu reagovali iz kancelarije Ombudsmana za djecu. Za ATV su poručili da su van Republike Srpske. Milorad Dodik poručuje da pojedini političari i dalje zloupotrebljavaju tragediju porodice Dragičević. Isti pojedinci su, tvrde u Ministarstvu unutrašnjih poslova, lagali kako je sinoć na Trgu Krajine bilo policije iz Srbije. Te informacije demantovao je i Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

"Riječ je o notornoj laži. Niti je ko to od nas tražio, niti tako nešto postoji. Niti se mi miješamo u unutrašnje poslove drugih zemalja ili entiteta u tim zemljama. Ne miješamo se u unutrašnje poslove BiH, još se manje miješamo u unutrašnje stvari RS," rekao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova poziva Davora Dragičevića da se vrati u institucije gdje se vodi istraga u slučaju ubistva njegovog sina, i da pusti institucije da bez pritiska rade svoj posao. Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašava da je juče na Trgu vidio i "skandal političare koji, nažalost, tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremo i glasali". 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)