"Probni balon"

Skrivene namjere iza zahtjeva Kluba Bošnjaka za ocjenom ustavnosti odredbe o smrtnoj kazni?

  • 02.10.2019. 19:04

Zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske za ocjenom ustavnosti smrtne kazne u Ustavu Srpske će u petak pred Ustavni sud BiH. Ta odredba treba da bude uklonjena, ali je sporan način na koji se to i pokušava, poručuju zvaničnici u Srpskoj. U zahtjevu Bošnjaka, premijer Radovan Višković vidi skrivene namjere.

"Oni žele sebe da etiketiraju kao legalnog podnosioca sljedećih inicijativa. Vjerovatno neka sljedeća njihova inicijativa biće oko Dana Republike, oko imena i tako dalje, ovo im je probni balon i ja mislim da je ovo zaista nekorektno", kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Zahtjev Bošnjaka je premijeru, između ostalog, sumnjiv i zato što su upavo Bošnjaci u Vijeću naroda stopirali paket amandmana kojima je bilo predviđeno brisanje smrtne kazne iz Ustava. Sumnjičavi su i pojedini opozicionari. PDP-ov Perica Bundalo predviđa još jedan scenario. Onaj u kojem bi naredni korak Bošnjaka bio pokušaj da se Vijeće naroda pretvori u drugi dom parlamenta Srpske.

"Cilj je da se napravi presedan, pa da danas-sutra opet preko Ustavnog suda BiH, Klub Bošnjaka sebi pribavi pravo da u pitanje dovodi neke druge ustavne odredbe. Klub Bošnjaka pokušava sebe da legitimiše kao drugi zakonodavni dom i da u Srpskoj na mala vrata uvede dvodomi parlamentarni sistem", poručuje Perica Bundalo, član Odbora za ustavna pitanja NSRS.

Pitanje je da li Klub Bošnjaka uopšte može da bude strana u ovakvom postupku. To je ono što će Ustavni sud prvo morati da ocijeni, pojašnjava potpredsjednik NS, Milan Petković. Ako se Sud upusti u razmattranje, odredba o smrtnoj kazni  će, kaže Petković, najvjerovatnije biti proglašena neustavnom. Nakon toga slijedi nimalo jednostavna procedura izmjene Ustava.

"Smatram takođe da je politička odluka da kada se bude išlo u izmjene Ustava Republike Srpske, ide se u veći broj izmjena, a ne samo ove jedne, tako da u svakom slučaju smatram da kada se bude mijenjao taj dio da će ići jedan paket ustavnih promjena koje se tiču Republike Srpske", kaže Milan Petković, potpredsjednik NSRS.

Narodna skupština Srpske je 2009. godine usvojila paket od 29 amandmana, među kojima i onaj o brisanju odredbe o smrtnoj kazni. Nikada, ipak nisu stupili na snagu, jer je 3 godine kasnije, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda glasao protiv.Smrtna kazna je ipak samo mrtvo slovo na papiru, jer nije predviđena ni krivičnim zakonikom, ni ranijim krivičnim Zakonom. Takva kazna u Srpskoj nije izrečena više od 25 godina.