Ristića Gaj

Sjećanje na početak operacije "Koridor života"

  • 09.06.2019. 19:23

Na mjestu sa kojeg su krenuli u proboj Koridora okupili su se bivši borci, komandanti, porodice poginulih. Prisjetili su se dana kada se iz okoline Doboje krenulo u četvoromjesečnu bitku za život. Tog 8. juna 1992. godine u Ristića Gaju posrtojene su Krinjinska laka pješadijska brigada i 2. oklopna brigada.

„Tako da to nije urađeno nas danas ovde ne bi bilo, ne samo mi, nego niko od našeg srpskog življa,“ rekao je Dušan Đekanović, bivši borac Dobojske brigade.  

Pukovnik Milivoje Simić bio je mozak operacija. Osujetili su plan neprijatelja, koji je vrebao iz tri pravca. Brigada iz Slavonskog Broda bila je spremna da napadne preko Johovca. 

„U isto vrijeme jedna muslimnaska brigada napada Doboj iz pravca Gračanice, napada Doboj do željezničke stanice, u isto vrijeme, iz tri pravca u isto virjeme hrvatsko muslimanska jedinica iz pravca Maglaja i Tešnja napadaju Doboj, Doboj je bio planiran da nestane,“ kaže Simić, bivši komandant Operativne grupe Doboj. 

Da se kasnilo samo sedam dana, sve bi bilo drugačije, kaže Simić. Zato detalji bitke za Koridor ne smiju da izblijede. 

„Svakako da podsjećajujući se svaki put, obilježavajući, i ovdje i na Dugoj Njivi, je da ne ode u zaborav, da mlađim generacijama prenosimo ono što se dešavalo u tim 90-im godinama,“ kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Bitka za Koridor trajala je do početka oktobra 1992. Odbranom Doboja stvorena je strateška prednost i omogućeno dalje napredovanje. Svima koji su dali život u toj bici, služen je parastos i položeni su vijenci. 
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.