Nedeljko Čubrilović

Sjećanje na Jadovno je dug i obaveza srpskog naroda

  • 29.06.2018. 15:24

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941. dug i obaveza srpskog naroda prema svojim nevino postradalim precima, koji su ubijeni u kompleksu logora smrti Gospić - Jadovno - Pag.

"Njegujući kulturu sjećanja na više od 38.000 zvjerski umorenih Srba, Roma i Jevreja, među kojima su bila i 74 pravoslavna sveštenika, najmanje je što mi, njihovi potomci, danas možemo da učinimo. Da bismo spriječili da se zlo bilo kome i bilo kada ponovi, naš dug i naša obaveza je da konstantno podsjećamo na stradanje nevinog srpskog naroda u NDH-a, na deportacije, mučenja i organizovano ubijanje s ciljem njegovog potpunog uništenja", poručio je Čubrilović. 

On je podsjetio da je Narodna skupština jednoglasno u oktobru 2015. godine usvojila Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u kojoj se jasno navodi da su zločini ustaša bili smišljen i planiran genocid, saopšteno je iz Narodne skupštine. 

Čubrilović je odobrio novčana sredstva Udruženju potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa logora smrti NDH Gospić - Jadovno - Pag iz 1941. za finansiranje troškova prevoza učesnika molitvenog okupljanja sutra kod Šaranove jame na Velebitu. 

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.