Sjećanje na heroja majora Milana Tepića

  • 29.09.2020. 08:11

U Kozarskoj Dubici danas će biti obilježen Dan sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića i 29 godina od njegove pogibije u bjelovarskoj kasarni u Bedeniku.

Major Milan Tepić /1957-1991/ poginuo je na današnji dan 1991. godine, kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh kasarnu ЈNA u Bjelovaru, ne želeći da neprijatelju preda skladište sa oružjem.

Zbog ovog čina, Tepić je postuhmno odlikovan Ordenom narodnog heroja Јugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je poseban Orden za zasluge u ratu.

Dok je trajala borba za kasarnu na Vojnoviću, major ЈNA Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara, radi sprečavanja predaje oružja i municije pripadnicima hrvatske paravojne formacije ZNG /zenge/, raznio je magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava.

Tom prilikom, stradali su i on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

"Јednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Јa sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško", napisao je u posljednjem pismu major Milan Tepić.

U Komlencu, kod Kozarske Dubice, Tepićevom rodnom mjestu, svake godine se obilježava dan njegove herojske pogibije.

Vojnik Stojadin Mirković je 1999. godine odlikovan posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Njegovi posmrtni ostaci su u julu 1995. godine sahranjeni u rodnom selu Donje Leskovce, kod Valjeva, gdje mu je 2013. otkrivena i spomen-bista.

Prije nekoliko godina, grad Valjevo posthumno mu je dodijelio najveće priznanje "Septembarsku povelju", a i jedna ulica u tom gradu nosi njegovo ime.

Hrvatska strana potvrdila je gubitak 11 svojih vojnika tokom eksplozije na Bedeniku, zbog čega su iz osvete strijeljali komandanta straže na tom objektu starijeg vodnika Ranka Stevanovića.

Za zločine nad pripadnicima ЈNA, u to vrijeme jedine legalne i regularne vojske u državi SFRЈ, u čijem je sastavu tada formalnopravno bila i Hrvatska, još niko nije osuđen.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник