Doktori složni

"Situacija je teška, kapaciteti se rapidno popunjavaju"

  • 22.03.2021. 20:55

Situacija sa virusom korona u Srpskoj iz dana u dan je sve teža i teža, saglasni su heroji u bijelom, koji ulažu sve napore kako bi spasili što više ljudskih života. Ponovo apeluju na stanovništvo da se pridržavaju propisanih mjera i tako spase svoje i živote najmilijih.

"Situacija je jako, jako teška. Kapaciteti bolnice se rapidno popunjavaju. Sjeverno krilo, svih sedam spratova i Klinika za intenzivno liječenje, pretvoreno je za kovid intenzivno. Približava se jesenji scenario kojeg ne želimo da se ponovi, a to je da na aparatu za vještačko disanje imamo od 35 do 40 pacijenata. I pored godinu dana borbe mi i dalje pokušavamo da stabilizujemo zdravstveni sistem. Trudimo se da pružimo uslugu ne samo kovid pacijentima, nego i onima koji nisu oboljeli od virusa", rekao je Dragan Rakanović, načelnik Klinike za intenzivno liječenje.

On je poručio stanovništvu da poštuju mjere propisane od strane nadležnih organa, kako bi ova pošast što prije prošla.

"Ovim putem molimo građane da poštuju propisane mjere i da ovu situaciju stabilizujemo i što bolje prebrodimo", dodaje Rakanović.

Sanja Jeličić, anesteziolog kaže da se život doktora promijenio u posljednjih godinu dana, te da je sve predodređeno pacijentima i njihovom zbrinjavanju.

"Od kada je korona prisutna, naša svakodnevnica koja je bila do tada, se promijenila. Svakog časa nas pozivaju što iz Urgentnog bloka što iz drugih sektora, i naši kapaciteti se samim tim popunjavaju vrlo brzo", kaže Jeličićeva.

Jeličićeva je takođe uputila apel stanovništvu, da se pridržavaju mjera, a kako kaže, najmanje što mogu da učine za svoje i dobro doktora, jeste da nose zaštitne maske.