Bogojavljenje

Širom Srpske plivanje za Časni krst

08:21, 19.01.2019.
Izvor: RTRS
Thumbnail
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista na rijeci Јordan krstio je Јovan Krstitelj.

Na ovaj praznik, u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!".

U mnogim gradovima i mjestima širom Srpske održava se takmičenje u plivanju za Časni krsta.

U Banjaluci će za Časni krst plivati 33 mladića. Prethodno će episkop banjalučki Јefrem služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja. Nakon liturgije krenuće bogojavljenska litija ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu, gdje će biti i održano plivanje za krst.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, nakon čega će osveštati bogojavljensku vodicu. Plivanje za Časni krst biće obavljeno kod ćuprije na Drini.

U Prijedoru će po šesti put biti organizovana bogojavljenska litija, a 51 učesnik plivaće za Časni krst u rijeci Sani.

U Novom Gradu sve je spremno za današnje obilježavanje pravoslavnog praznika Bogojavljenje i plivanje za Časni krst koje će ovom gradu biti organizovano peti put.

Srpska pravoslavna parohija palačkovačka organizuje plivanje za Časni krst na rijeci Ukrini. Nakon liturgije u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Palačkovcima uslijediće veliko osveštanje vodice. Sveštenstvo će na Bogojavljenje obaviti osvećenje i blagosiljanje rijeke Ukrine prije ulaska plivača u vodu. Opština Prnjavor je pokrovitelj dukata, nagrade za najboljeg plivača, dok parohija palačkovačka, osim prelaznog Časnog krsta, pobjedniku daruje prigodan poklon.

U Kotor Varošu je takođe organizovana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji. Program počinje služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

U opštini Јezero biće organizovano treće plivanje za Časni krst. Nakon liturgije i velikog vodoosvećenja u Hramu Svetog velikomučenika Kneza Lazara, krenuće litija.

U Istočnoj Ilidži litija će krenuti od Hrama Svetog Petra Sarajevskog do mosta "Ratka Močevića" na rijeci Željeznici u Vojkovićima, ispod kojeg će se plivati za Časni krst.

U Brčkom će episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hrama Uspenja Presvete Bogorodice i blagosloviti plivače za Časni krst. Litija će iz porte Hrama Uspenja Presvete Bogorodice krenuti prema kupalištu Ficibajer na Savi, gdje će se plivati za Časni krst.

Patrijarh srpski Irinej prisustvovaće u podne litiji i plivanju za Časni krst na Zemunskom keju u Beogradu.