Sindikati "Željeznica" traže sastanak sa Vladom Srpske i upravom ŽRS

19:48, 13.02.2020.
Izvor: ATV
Vlada i Uprava Željeznica Republike Srpske, izignorisali su naša dva dopisa kojima smo tražili sastanak sa njima. Želimo da nam jasno i glasno kažu i objasne kakav je plan restrukturisanja, jer smo isključeni iz cijelog procesa, poručili su predstavnici šest sindikata Željeznica Republike Srpske.

"Jer radnike, tačnije predstavnike radnika zanima gdje se na kraju restrukturiranja vide radnici - da li će to biti, pošto imaju indicije, ide sve u tome smjeru, da kao zemlje u okruženju, ide se na sirovo smanjenje broja radnika, podjela preduzeća i prodaja preduzeća", rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila. 

"Da javno psotavim pitanje minsitarstvu zašto se boje sjesti sa sindikatima i sa upravom da porazgovaramo o pitanjima restrukturiranja. Da li iko postoji u ministarstvu ko je nedležan i mogao odgvoriti na naša pitanja - gdje se Željeznice nalaze poslije restrukturiranja, sa kojim brojem radnika će raspolagati, koje su to kvalifikacije radnika i ostalo", istakao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti ŽRS. 

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske odgovaraju da su od početka procesa restrukturiranja Željeznica Republike Srpske organizovali niz sastanaka sa predstavnicima sindikata i uprave ovog preduzeća. Cilj tih sastanaka je, kažu u ministarstvu, što efikasnije sprovođenje ovog procesa i uključenost svih zainteresovanih strana u taj proces. 
  
"Ovakvu praksu, Ministarstvo saobraćaja i veza nastaviće i u narednom periodu, s ciljem što uspješnijeg okončanja postupka restrukuriranja ovog preduzeća"; saopštili su iz ministarstva saobraćaja i veza.

Na novinarsko pitanje, šta ako ne dođe do sastanka i razgovora - sindikalci odgovaraju - reakcija  neće izostati. U prošlosti smo pokazali da smo odlučni u borbi za radnička prava, pogotovo nas željezničara, kažu sindikalci.