Nezadovoljni jer nisu uključeni u razgovore

Sindikati MUP-a i pravosuđa traže povećanje plata

  • 03.07.2018. 19:17

Nedopustivo je da Vlada mijenja zakone o platama bez razgovora sa granskim sindikatima, poručili su lideri sindikata policije i pravosuđa. Anica Jondić i Siniša Petrović ne prijete štrajkom već žele da, sa nadležnima, razgovaraju o, kako kažu, istinskom povećanju plata. 

Najavljeno posljednje za njih je, tvrde, mazanje očiju.

"Ova sada primjena novog Zakona o platama, mi ne možemo okvalifikovati kao povećanje plate, iz prostog razloga što na sceni imamo ozbiljno smanjenje plata naših pripadnika od 1.1.2017. godine, kada je kroz izmjene Zakona o platama došlo do smanjenja stope minulog rada, a samim tim i do smanjenja naših plata", kaže Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"Za sindikat je Zakon o platama najvažniji zakon. Nama je sve strpano unutra, sve regulisano tim zakonom, i neko dolazi, poslodavac - a to može uraditi samo loš poslodavac - mijenja taj zakon bez da nas bilo šta pita, da se konsultuje, traži mišljenje - bilo šta", rekao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

Iz Vlade stiže odgovor - ne bi se odlučili na ovaj korak da nismo razgovarali sa sindikalcima i poslodavcima. Priznaju da su malo "požurili" sa zakonom da bi ga poslanici izglasali prije ljetnje pauze, ali i da dodatni razgovori sa granskim sindikatima ništa ne bi promijenili.

"Suštinski, ništa se ne bi desilo ni da su vođeni ti razgovori, zato što ovdje imate jednoobraznu matricu na koji način se ide prema radnicima koji su zaposleni u privatnom i prema onima u javnom sektoru. Dakle, takvi pregovori ništa ne bi mogli da promijene", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Prethodno je Vlada, naravno, razgovarala i sa Udruženjem poslodavaca, sa Savezom sindikata, i sa Privrednom komorom. Nema razlika u pojedinačnim rješenjima, i to je obrazloženje zbog čega u ovom trenutku nismo razgovarali sa granskim sindikatima. Možda smo i mogli, vjerovatno smo trebali naći vremena za to, ali nije pojedinačno pitanje", kaže Anton Kasipović, ministar pravosuđa Republike Srpske.

Paket izmjena zakona koji bi trebalo da omoguće veće plate tokom jula ući će u skupštinsku proceduru. Ako dobije podršku poslanika, zaposlenima u Srpskoj, od avgusta, plata će biti veća za do 50 KM.

Тагови: