Institucijama RS

Sindikat uputio zahtjev za početak kolektivnog pregovaranja

13:42, 25.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske uputio je danas institucijama Republike Srpske zahtjev za početak kolektivnog pregovaranja s ciljem utvrđivanja cijene rada za zaposlene u institucijama uprave i javnih službi Srpske za narednu godinu.

Zahtjev je podnesen Vladi Republike Srpske i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske, zato što je zakonska obaveza Vlade da u toku izrade Budžeta vodi pregovore sa predstavnicima reprezentativnog sindikata o visini cijene rada za narednu godinu, pojasnili su iz Sindikata. 

Sindikat je zahtjev podnio kao reprezentativni granski sindikat za područje javne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja i odgovoran socijalni partner, saopšteno je iz Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske. 

Podnesen je i zahtjev za početak pregovora o donošenju i potpisivanju posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske, za zaposlene u javnim službama Republike Srpske, te za zaposlene u lokalnoj samoupravi Srpske, navodi se u saopštenju. 

Iz Sindikata napominju da su svi ovi posebni kolektivni ugovori, koji su sada na snazi, zaključeni na period od tri godine i njihovo pravno dejstvo prestaje tokom 2019. godine. 

"Zato tražimo da blagovremeno otpočnemo kolektivno pregovaranje, da bi na vrijeme i u mirnoj i tolerantnoj atmosferi donijeli posebne kolektivne ugovore, kako bi prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih bila regulisana u skladu sa zakonskim propisima", navodi se u saopštenju. 

Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske traži od nadležnih institucija da budu nastavljene aktivnosti u vezi sa donošenjem izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, sa naglaskom na izmjene i dopune onih članova kojima se reguliše broj zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, naglašava se u zahtjevima koje je potpisao predsjednik ovog granskog sindikata Branko Zelenović.