Razmišljaju o blokiranju saobraćajnica

Sindikalci Željeznica Srpske naredne sedmice odlučuju o protestima

19:21, 05.07.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Istekao je rok koji smo dali Vladi i Upravi Željeznica da razgovaramo o povećanju plata, i zato ćemo biti primorani da se drugim sredstvima borimo za naša prava - poručuju nezadovoljni željezničari.

O daljim koracima odlučiće na sastanku u ponedjeljak, a ne isključuju ni proteste. Od štrajka upozorenja 7. juna, niko nas nije kontaktirao, kaže Zlatko Marin.

"To je jedan od dokaza koliko su oni zainteresovani za opstanak Željeznica, odnosno za pitanje radnika, radničkih prava i plata koje radnici primaju. U toku sedmice ćemo imati sastanak sa Konfederacijom, nastavak tematske sjednice po pitanju željeznica, gdje ćemo donijeti odluku da li ćemo ići na proteste i u kom obliku", rekao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti ŽRS.

Ministar saobraćaja i veza, Neđo Trninić, ne želi da komentariše ovu situaciju, jer se, kaže, radi o nečemu što nema veze ni sa željeznicama ni sa sindikatom. Za moguće proteste željezničara kaže - to je njihovo pravo. Uprava Željeznica je spremna za razgovore, ali tek kada se završi sezona godišnjih odmora. 

Predsjednik Konfederacije sindikata upozorava da razmišljaju o blokiranju saobraćajnica, da bi skrenuli pažnju javnosti na probleme Željeznica.

"Mi smo dali šansu pregovorima, međutim tu šansu nije prepoznalo ni resorno Ministarstvo ni uprava Željeznica. Smatramo da svim vidovima sindikalne borbe imamo pravo da ostvarimo te minimalne zahtjeve koje su uputili sindikalci sa željeznica", istakao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Početkom sedmice, sindikalci su od uprave dobili novi prijedlog sistematizacije i pravilnika o nagrađivanju radnika. Na tu ideju odgovaraju - gubi se vrijeme sa petim-šestim pokušajem sistematizacije, dok mi, umjesto traženog povećanja plate od 10 odsto, dobijamo samo priče o jednokratnim stimulacijama.