Serološko ispitivanje u Srpskoj počinje narednog mjeseca

  • 30.09.2020. 18:53

Pripreme za serološko testiranje na području Srpske uveliko su u toku. Uzeti su obrasci za anketu, odnosno podaci o domaćinstvima, samo se još čekaju aparati neophodni za sprovođenje ovog ispitivanja. 

Test će pokazati kakva je bila izloženost stanovništva virusu korona i kako je zajednica na njega reagovala. Očekujemo da ispitiavnje krene već narednog mjeseca, poručuje Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci. 

"Ispitivanje će dati i odgovore na pitanja ne samo da li je neko prebolovao koronu ili ne, a da ne zna da li je prebolovao, već i dati odogovor na pitanje koje se u zadnjih nekoliko mjeseci stalno provlači u svjetskoj naučnoj zajednici i literaturi, a to je kod onih osoba koji su preležali  virus korona i dokazano PCR testom koliko dugo i da li organizam na koji način stvara imunski odgovor, što je jako važno jer se dešavalo da neke osobe obolijevaju ponovo", kaže Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

U prvoj fazi planirano je ispitivanje oko 500 domaćinstava, odnosno 1.500 osoba metodom slučajnog uzorka. Ispitivanje će obavljati Institut i medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči. 

"Shodno veličini opština toliko će biti i porodica u pojedinim sredinama i jednostavno podijelili smo nekako. Regionalni Zavodi za zdravstvo će maksimalno preuzeti na sebe cijelu aktivnost oko uzimanja uzoraka i same ankete. Oni koji budu učestvovali uz pomoć ako bude trebalo studenata oba medicinska fakulteta", kaže Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Za Banjalučanku koja je preboljela korona virus ovo testiranje je važno. Niko mi, kaže, ne garantuje da se ne mogu zaraziti opet. 

"Bilo bi super kada bi se radilo serološko ispitivanje i liječenje plazmom ako je već uspješno bilo bi dobro da se radi. Da se ta antitjela provjeravaju svako par mjeseci da vidimo da li ima mjesec dana poslije obolijevanja ili šest mjeseci poslije, da li je to još uvijek aktivno u organizmu", kažu građani.

Građani sa kojima smo razgovarali spremni su na testiranje. Kažu da je važno i za pojedinca, ali i zajednicu. 

- Ja ću se testirati i za jedno i za drugo. Ako se radi to u Rusiji, ako se radi u Evropi sigurno će se i kod nas pojaviti. Treba veći broj ljudi da se testira na ta antitijela i onda se može utvrditi stvarno stanje imuniteta

- Ja bih se rado testirala. Imunitet mi je jako loš i puno sam smršala, kažu građani. 

Vlada Srpske je izdvojila 200 hiljada maraka za nabavku ELISA analizatora i drugih potrebnih instrumenata. SZO je podržala ovu aktivnost i ponudila veliki broj testova za Republiku Srpsku.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)