Ministar spoljnih poslova Rusije

Sergej Lavrov obišao temelje srpsko-ruskog hrama

  • 21.09.2018. 19:10

Intoniranjem himni Republike Srpske i Rusije, svečano je dočekan, na temeljima srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dočekali su ga brojni građani i predstavnici Vlade Republike Srpske, a crvenim tepihom do temelja hrama prošetao je sa predsjedndikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom. Mi smo bratski narod, kaže Sergej Lavrov. Poručio je da su Rusi i u dobru i u zlu bili uz srpski narod. Ipak, sve bi ostalo na željama, kaže Lavrov, da nije bilo predsjednika i Vlade Republike Srpske. 

"Današnja ceremonija je jedan veliki doprinos jačanju kulturnih veza koje spajaju naš narod. I naše iskreno prijateljstvo i ljubav jednih prema drugim. Htio bih da izrazim iskrenu zahvalnost onom ko je podigao i ko realizuje taj projekat. Prije svega mislim sada rukovodstvo Republike Srpske i predsjendika RS Milorada Dodika", istakao je Lavrov. 

Sergej Lavrov učinio je ono što je obećao, došao je u Banjaluku, poručio je Milorad Dodik. Temelji hrama i kulturnog centra, kaže Dodik, dokaz su prijateljstva između dva bratska naroda. 

"Ali ovaj hram, njegova gradnja će oplemeniti naše prijateljstvo i učiniti nas još bližim. I ostavićemo ga u zavjet budućim generacijama, ljudima koji ovdje žive, Srbima iz Republike Srpske. Rusima koji budu ovdje dolazili, imaće svoj dom, da ovdje provedu jedno vrijeme. Da pogledaju izložbe i dokaze svjedočanstva našeg velikog prijateljstva", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik i Lavrov zajedno su oktrili ploču koja će se nalaziti na zidovima Hrama i kulturnog centra. Na ploči su ispasne riječi ljubavi i prijateljstva između srpskog i ruskog naroda.

"Zgrada duhovno kulturnog centra imaće višenamjenski sadržaj. Biblioteku, muzej, salu za predavanje, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika i druge prateće prostire", istakao je episkop banjalučki Jefrem. 

Poruke Sergeja Lavrova i Milorada Dodika, aplauzom su ispratili brojni građani okupoljeni na temlejima srpsko-ruskog hrama. 

"To je veliki prijatelj Srba, Republike Srpske i Srbije. To je za sve nas veliki dan, veliki doživljaj i da ga vidimo uživo. Samo sjetite se rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti kad su stavili veto. Ne može više, znači krov. Mogu još više pomoći i pomoći će sigurno. I Srbiju i Republiku Srpsku i srpski narod. Ali nisu oni ni protiv BiH. Oni sam narod pomažu na zemaljskoj kugli".

"Gledam kao na veliki događaj i za Republiku srpsku i za Srpski narod. To je veliki državnik najmoćnije države na svijetu. Naš veliki prijatelj, dokazani prijatelj. I noramlno da ga očekujemo i da se radujemo".

"Od srca naravno. Došli smo da ga pozdravimo. Ovo je sve zahvaljujući našem predsjendiku Miloradu Dodiku koji je obezbjedio dobre odnose sa Rusijom. I nadam se da će doći i Putin u Republiku Srpsku", istakli su građani. 

U znak zahvalnosti Sergeju Lavrovu poklonio je fototip Miroslavljevog jevanđelja. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.