Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Završavamo drugu fazu vakcinisanja, sljedeći mediji, policija, profesori...

  • 29.04.2021. 22:57

Ministar zdravlja Alen Šeranić poručio je da se završava druga faza vakcinisanja i da se otvara treća faza vakcinacije radnika koje obavljaju javne funkcije, a tu spadaju: medijski radnici, policija, akademski radnici, nastavnici, profesori.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić gostovao je večeras u emisiji "Pitamo za vas" na temu nabavke vakcina, plana vakcinacije i imunizacije stanovništva Srpske.

"Republika Srpska ukupno raspolaže sa 110.000 doza, od kojih je 90.000 hiljada doza vakcina koje smo platili i koje su nam došle kroz ugovor koji Institut za javno zdravstvo ima sa dobavljačem Krajina grupom, govorimo o Sputnjik V vakcini, odnosno nekih 75.000 samih doza", rekao je Šeranić.

Dodao je da su 15.000 doza stigle kroz kovaks mehanizam već u martu, 7.000 Fajzera i nešto više od 8.000 doza AstraZenica vakcina. To je količina vakcina koju je Srpska platila, koja se nalazi u Republici Srpskoj i koja se upotrijebila. Kao i 20.000 vakcina koje su stigla iz donacije Vlade Republike Srbije.

Zadovoljan vakcinacijom, nezadovoljan isporukom vakcina

"Što se tiče proceza imunizacije, zadovoljan sam, a što se tiče isporuke vakcine koju smo platili nisam. Domovi zdravlja dobro obavljaju proces imunizacije shodno količinima vakcina koje imamo", rekao je Šeranić.

Što se tiče nabavke kineske vakcine, očekuje se 80.000 doza u narednoj sedmici, zatim količina od 16.000 vakcina iz projekta "EU for Help" koje su plaćene i pored toga kovaks mehanizam 32.000 doza koje bi trebale stići za Republiku Srpsku.

"Mi smo krajem decembra uplatili iznos za Republiku Srpsku, neki iznos oko sedam miliona maraka koje smo uplatili za 400.000 doza. Ali zbog problema isporuke u cijelom svijetu i kroz kovaks mehanizam nismo uspjeli dobiti vakcine koje su bile predodređene za nas", rekao je Šeranić.

Nabavka vakcina je dugotrajan proces

Rekao je da je izuzetno težak proces nabavke vakcine, dosta vremena se potroši na dogovore vezano za nabavku vakcina, sa obzirom da je potrebno da ispunite određene preduslove da bi vakcina mogla doći do vas, a onda morate da ispunite određene uslove u skladu sa zakonom u samoj zemlji. Dugotrajan proces, ali važno je da građani imaju vakcinu i da se vakcinišu.

"Vakcinacija je dobrovoljna, nismo razmišljali o obaveznom uvođenju vakcinacije, ali generalno, po meni, je najveće dostignuće čovječanstva svakako", rekao je.

Svaku vakcinu koju primite bićete zaštićeni i svaka vakcina koja dođe je kvalitetna i efikasna, a svakako dozvolite doktorima vakcine da odluče zajedno sa vama kroz razgovor koja je vakcina najbolja za vas, zaključuje Šeranić.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.