Banjaluka

Šeranić: Zaražena još četiri lica virusom korona

  • 12.03.2020. 19:03

Još četiri lica u Republici Srpskoj zaražena su virusom korona i sada ih je ukupno osam, potvrdio je Alen Šeranić, ministar zdravlja.

U prvom slučaju riječ je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji i bili u kontaktu sa licem iz Hrvatske koje je zaraženo virusom korona, dok je u drugom slučaju riječ o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa zaraženim licem.

Novozaražena lica su sa područja Banjaluke, srednjeg su životnog doba i nisu u Univerzitetskom kliničkom centru, već u kućnom karantinu.

"Moram reći da su se osobe po povratku u Republiku Srpsku uredno javile higijensko-epidemiološkoj službi, da su uredno praćene i da su u skladu sa procedurom nakon uzetih laboatorijskih briseva potvrđena pozitivnost kod oba ova klastera. Higijensko-epidemiološka služba je na terenu, oni rade pregled prvih kontakata. Rade dalja istraživanja i prate navedene osobe. Moram konstatovati da se svi osjećaju dobro, nema vitalne niti bilo kakve druge ugroženosti", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Pod zdravstvenim nadzorom je 386 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih korona virusom. Nadzor je završen kod 125 osobe, na snazi je 87 rješenja zdravstvenih inspektora o kućnoj izolaciji. U UKC u izolaciji je pet osoba. 

"Znači nismo imali još ni jedan slučaj vitalne ugorženosti samim korona virusom, tako da sa tog aspekta mislim da nema razloga za bilo koju zabrinutost u ovom trenutku. Ali da je potrebno da se i dalje odgvorno ponašamo, prije svega prema nama samima i našim bližnjima. Podaci gvore da su najugroženiji osobe starije životne dobi sa različitim vrstama komorbididteta, odnosno različitih vrsta oboljenja", istakao je Šeranić. 

Sve zdravstvene ustanove imaju respiratore, a UKC je stavio tri respiratora u funkciju samo za slučajave koji su zaraženi virusom korona i u toku je postupak njihove dodatne nabavke. 

Do sada preduzete aktivnosti i mjere imaju za cilj da zdravstveni sistem bude sačuvan od pritiska koji je moguće da nastane u slučaju proširivanja epidemije, kaže ministar. Pojašnjava da u Republici Srpskoj nije proglašeno vanredno stanje, već da se nalazimo u vanrednim okolnostima.  

"Situacija se procjenjuje iz trenutka u trenutak. Očekuje se povratak građana koji rade, imaju privremeni boravak u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj. Zavisno od stepena i širenja korona virusa mi ne želimo da dočekamo naše građane koji će se vratiti na takav način da imamo mogućnost da se širenje virusa proširi kroz one mjere koje smo donijeli, a da ih nismo primjenili", naglasio je Šeranić.   

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva uputio je naredbu da se na najmanje 15 dana zatvore vrtići, te obustavi nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog širenja virusa korona.
Federalni krizni štab je u novoj naredbi naložio i obustavljanje kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području kantona u trajanju od najmanje 15 dana. Učenicima i studentima, kao i svim građanima i stranim državljanima preporučuje se da dok traje obustava nastave, izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Apeluje se na državljane FBiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim virusom korona da ne dolaze u FBiH, zbog povećanja rizika od unošenja virusa, što bi dodatno moglo rezultovati pogoršanju epidemiološke situacije u Federaciji.