Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS

Šeranić za ATV: Srpska je na poluvremenu utakmice sa virusom korona

  • 24.04.2020.20:21

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Repulike Srpske Alen Šeranić, ističe da propisane mjere ubiru plod, te da Srpka trenutno nalazi na poluvremenu utakmice protiv virusa korona.

"Konkretno, na poluvremenu smo kada je u pitanju Republika Srpska i borba protiv virusa korona. Međutim, ova faza će trajati od godinu i po do dvije godine dana. Sve dok se ne pojavi vakcina koja će jačati imunitet, mi ćemo biti u ratu sa virusom korona. U prvoj fazi smo bili kada se pojavio virus korona, druga faza je da naučimo živjeti sa koronom, dok je treća faza život sa virusom. Srpska je na poluvremenu sa virusom korona. Dakle, prošli smo prvi udar, odnosno zaražavanje stanovništva. Sproveli smo sve mjere, organizovali zdravstveni sistem, organizovali i cijelu zajednicu da odgovori na sve ovo. Sada ulazimo u drugih 45 minuta. tačnije ublažavanja mjera. To moramo vješto da odigramo kako ne bismo u 90. minutu primili gol", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gostujući u emisiji ATV-a "1 na 1".

On se osvrnuo i na relaksaciju mjera.

"Ako budemo poštovali mjere, onda se neće dogoditi eksponencijalni rast. Svi slučajevi vežu nam se za linearni rast. To znači da u narednom periodu moramo da pratimo sve što ćemo raditi u smislu samih mjera. Kako ćemo i na koji način, mi kao građani da ih sprovodimo. Dok će se sve epidemiološki pratiti. Ukoliko bude odstupanja, sve će se vratiti na početak", dodaje Šeranić.

Tagovi: