Ministar zdravlja Republike Srpske

Šeranić: Višegodišnja nesebična pomoć u liječenju stanovništva Srpske

  • 06.12.2019. 13:55

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je danas u Novom Sadu Vladi Srbije, Pokrajinskoj vladi i zdravstvenim ustanovama Vojvodine za dugogodišnju nesebičnu pomoć koju pružaju u liječenju stanovništva Srpske.

"Ta podrška ogleda se i u pomoći Srbije i Pokrajine zdravstvenim radnicima Srpske, kao i njenim zdravstvenim ustanovama. Saradnju nastavljamo i dalje, ali u mnogo većim kapacitetima", rekao je Šeranić novinarima nakon sastanka sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem.

Šeranić je naveo da je sa Gojkovićem razgovarao o iskustvima u Vojvodini kada je riječ o infrastrukturnim kapacitetima Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i instituta u Novom Sadu.

"Razgovarali smo kako da u bliskoj budućnosti putem projekta Evropske investicione banke, Banke Savjeta Evrope ili putem fondova EU, dođemo da finansijskih sredstava koje bi usmjerili u zdravstvene potrebe građana Srpske i Vojvodine", rekao je Šeranić.

On je naveo da su na sastanku razgovarali i o Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, koja je veoma važna za Republiku Srpsku.

"Bolnica je nova, savremena i s ponosom mogu reći da ju je Srpska sama napravila jer su i projektovanje, izvođači radova, kao i sredstva došli iz Srpske", rekao je on.

Šeranić smatra da je izgradnja Bolnice u Istočnom Sarajevu veliko iskustvo jer je Srpska pokazala da za svega 18 mjeseci može napraviti jednu reprezentativnu zdravstvenu ustanovu koja može da zadovolji sve evropske standarde.

Ministar zdravlja Republike Srpske naveo je da je sa Gojkovićem razgovarao i o načinima kako zadržati mlade ljekare da ne odlaze iz Srpske i Srbije, odnosno Vojvodine.

"U svAkom slučaju saglasili smo se da mladim ljekarima treba ponuditi što bolju i kvalitetniju edukaciju. Istovremeno, moramo praviti i mrežu ljekara iz Srbije, Vojvodine i Srpske koji mogu zajednički da nastupaju i usavršavaju svoja znanja", rekao je Šeranić.

On je dodao da ljekari iz Vojvodine kontinuirano dolaze u Klinički centar Republike Srpske u Banjaluci.

"To je saradnja koja traje dugi niz godina, na čemu su Banjaluka i Srpska neizmjerno zahvalni", rekao je Šeranić.

Novinarima su se poslije sastanka u sali 23 Pokrajinske vlade obratili i Zoran Gojković, kao i direktor Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija.
 

Тагови: