Univerzitetska bolnica u Foči

Šeranić: Uskoro završetak savremenog angiološkog bloka

  • 27.10.2020. 12:32

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je nakon sastanka u Foči sa rukovodstvom Univerzitetske bolnice da bi uskoro trebala da bude završena angio-sala i odjeljenje intenzivne njege.

On je dodao da će nakon toga uslijediti rekonstrukcija objekta neurologije, a zatim i kardiologije i centralnog bloka.

"Razvedene su instalacije, očekuju se završni radovi za ovaj objekat, što Univerzitetskoj bolnici daje mogućnost da uskoro stavi u funkciju angio-salu, koja je vrlo značajna za zdravstvenu zaštitu stanovništva, ne samo Podrinja, već i istočne Hercegovine", naveo je Šeranić.

On je rekao da je sa rukovodstvom Univerzitetske bolnice razmotrio potrebe povećavanja kapaciteta za liječenje oboljelih od kovida 19.

Šeranić je naveo da je dogovoreno da se nabavi oprema koja je važna za "pi-si-ar" aparat, a kojom će se ubrzati rad mikrobiološke laboratorije, odnosno povećati brzina dobijanja nalaza u vezi sa virusom korona.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da trenutno raspolažu sa 45 kreveta u prvoj fazi za smještaj pacijenata pozitivnih na virus korona, te da su obezbijedili dodatnih 50 kreveta u centralnoj zgradi na odjeljenjima hirurgije, ginekologije i pedijatrije.

"U zavisnosti od toga kako se situacija bude razvijala, postoje planovi i da se pola bolnice, a u krajnjem slučaju i čitava bolnica pretvori u kovid bolnicu", napomenuo je Marić.

On je izrazio zadovoljstvo što će ova ustanova uskoro dobiti moderno opremljen angiološki blok.

"Ovaj dio Republike Srspke nikada nije imao tu vrstu dijagniostike, iako se već godinama bavimo vaskularnom hirurgijom i imamo dugu tradiciju ugradnje pejsmejkera. To su počeci koji su nam dali osnov za ovu vrstu dijagniostike, ne samo u kardiologiji, svakako i u vaskularnoj hirurgiji, kasnije i u neurologiji. Edukacija kadra je u toku i nastavićemo je u skladu sa dinamikom isporuke opreme", rekao je Marić.