Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Uskoro oprema i aparat za tipizaciju tkiva

  • 03.06.2020. 14:57

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republika Srpska Alen Šeranić izjavio je danas da bi Srpska uskoro trebalo da nabavi opremu i aparat za tipizaciju tkiva.

Šeranić je rekao da su uz aparat za tipizaciju tkiva neophodne različite vrste separatora za tu aktivnost, te da su se u Srpskoj sada i stekli uslovi za ove aktivnosti.

- Mi smo stekli sada uslove, što se tiče samog Zavoda za transfuziju koji je svojom reorganizacijom unutar Banjaluke, izmještanjem određenih kapaciteta prema Kliničkom centru. Osposobljen je odgovarajući prostor, a imamo i kadar koji je tu spreman - rekao je Šeranić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je ovaj projekat kandidovan putem programa investicija Vlade Republike Srpske, odnosno nabavka te opreme za ovu godinu.

Govoreći o pacijentima u Republici Srpskoj kojima je potrebna transplantacija, Šeranić je rekao da je u januaru bio finalizovan nacrt sporazuma sa Italijom o slanju u tu zemlju na transplantaciju.

On je pojasnio da je italijansko Ministarstvo zdravlja insistiralo na ovom aktu, kako bi se sistematski i organizovano pristupilo ovom problemu.

- Nadam se da ćemo to sada inicirati, ali će to zavisiti od Italije, uzimajući u obzir njehovu trenutnu situaciju u vezi sa virusom korona - rekao je Šeranić, te izrazio nadu da će i to biti riješeno.

Kada je riječ o registru donatora u Republici Srpskoj i drugih aktivnosti u vezi sa zakonom o transplantaciji ljudskih tkiva, ćelija i organa, on je rekao da je Ministrastvo zdravlja i socijalne zaštite pokrenulo rješavanje tog pitanja, odnosno da aktivno radi na tome.

- Unutar Ministarstva smo se reorganizovali. Napravili smo Odsjek za transplantaciju i biomedicinu, što je jedan od neophodnih uslova da bi se na jednom mjestu mogli pratiti i primati podaci, te organizovati sve to. Imamo akcioni plan koji smo razvili. U januaru smo krenuli sa svim tim kako bismo to priveli kraju u smislu da završimo sve preduslove da bismo građanima Republike Srpske omogućili te aktivnosti - rekao je Šeranić.

Тагови: