Šeranić: U Srpsku stižu ruske vakcine "Sputnjik V"

  • 18.01.2021. 16:08

Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine protiv virusa korona ruske proizvodnje "Sputnjik V", rekao je za rusku državnu agenciju RIA Novosti ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

"Vlada Republike Srpske je preko Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka Republici Srpskoj i ovaj proces je u završnoj fazi", objasnio je ministar Šeranić. 

Ovlašćeni dobavljač mora nadležnim organima podnijeti zahtjev za izvoz vakcine u Republiku Srpsku, a prva serija mora biti poslata na pregled Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi dobijanja dozvole za uvoz i upotrebu.

"Poslije pregovora sa distributerima vakcine utvrđen je početni obim. U prvoj fazi iznosio bi oko 200.000 doza, koje se, prema planiranoj dinamici isporuke, očekuju početkom februara, a nastaviće se u martu. Tada će se dopunjavati kako se šire", rekao je ministar agenciji RIA.

Šeranić je naglasio da će vakcina biti besplatna za stanovništvo Republike Srpske.

planu vakcinacije, u prvoj fazi vakcinacije će dobiti zdravstveni radnici, zatim štićenici staračkih domova, građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima. 

Šeranić je ukazao  da su svi uslovi za skladištenje i upotrebu Sputnjika V obezbijeđeni u RS, a Institut za javno zdravstvo u Banjaluci biće odgovoran za imunizaciju.

(Nezavisne)

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок