Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić u Prnjavoru: Razgovarano o zdravstvenoj zaštiti i budućim projektima

  • 08.10.2020. 16:08

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je u Prnjavoru sa nadležnima razgovarao o održanju kvaliteta zdravstvene zaštite u ovoj opštini, projektu energetske efikasnosti u objektu Doma zdravlja koji će podržati Vlada Srpske, kao i prelasku ove zdravstvene ustanove na trezorski način poslovanja.

Šeranić je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Darkom Tomašem, direktorima Doma zdravlja Svjetlanom Malić i Centra za socijalni rad Draganom Radulović, izjavio novinarima da je izuzetno zadovoljan aktivnostima Doma zdravlja u Prnjavoru u prethodnom periodu.

"Tokom marta, aprila i maja bili smo u čestoj komunikaciji sa načelnikom opštine i direktorom Doma zdravlja, s obzirom na to da se u tom periodu mnogo građana koji žive u opštini Prnjavor vraćalo iz Austrije i NJemačke. U tom periodu mnogo smo razgovarali na koji način pomoći tim građanima, ali i zaštititi stanovništvo koje se nalazilo na području opštine", kaže Šeranić.

On je istakao da je Dom zdravlja odradio odličan posao u tom, ali i narednom periodu, kao i da je Opštinski krizni štab redovno, dnevno izlazio sa informacijama o epidemiološkoj situaciji dajući sve informacije koje su građanima u tom trenutku bile potrebne kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Šeranić kaže da tokom pandemije virusa korona Dom zdravlja podnosi najveći teret, ali da je potrebno istaknuti i ulogu Centra za socijalni rad, usluge koje oni pružaju s aspekta tuđe njege ili pomoći, lične invalidnine, slučajeva nasilja u porodici i svega što je građanima važno.

"Epidemija virusa korona donijela je promjene u naše živote, porodice, neko se lakše, neko teže izborio sa tim, pa je uloga centara za socijalni rad u Republici Srpskoj u saradnji sa Ministarstvom zdravlja u narednom periodu veoma važna", rekao je Šeranić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš najavio je da će od 1. januara Dom zdravlja preći na trezorski sistem poslovanja, a da će za nekoliko dana početi prva faza rekonstrukcije objekta te ustanove u okviru projekta energetske efikanosti.

"Smatramo da su opština Prnjavor i Dom zdravlja u prethodnom periodu na profesionalan način odgovorili izazovima koji su bili pred nama. Uvjeren sam da su i opštinska uprava, inspekcijske službe i komunalna policija bili na visini zadatka i u saradnji sa Domom zdravlja uspjeli smo da održimo situaciju pod kontrolom", rekao je Tomaš.

On je zahvalio ministru Šeraniću za profesionalnost i svakodnevnu dostupnosti u proteklom periodu.

Nakon sastanka u kabinetu načelnika opštine, Šeranić je posjetio i Dom zdravlja.