Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Trenutno ne možemo podržati prijedlog o povećanju plata

  • 10.04.2019. 13:27

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite da u ovom trenutku ne može podržati prijedlog o povećanju plata, ali da je spreman da razgovara i da zajedno projektuju trenutak kada bi to moglo da bude.

"Pitanje je da li se u ovom trenutku sa aspekta finansijskog stanja u zdravstvu može ići sa određenim povećanjem plata, jer bi to dovelo zdravstvo pred kolaps i stečaj", rekao je Šeranić novinarima. 

On je podsjetio da su Akcioni plan i mjere Vlade Republike Srpske doneseni kako bi se pokušalo finansijski stabilizovati stanje u zdravstvu i projektovati mogućnosti kako da se poboljšaju plate zdravstvenim radnicima. 

Kada je riječ o pitanju odgovornosti u zdravstvu Republike Srpske, Šeranić je rekao da je to pitanje definisano Programom ekonomskih reformi i Akcionim planom Vlade Republike Srpske. 

On je naglasio da je apsolutno za to da svako treba da snosi odgovornost, počev od ministra, saradnika, a onda i svih direktora. 

"To treba biti određena praksa u aktivnostima koje resorno ministarstvo planira u narednom periodu", rekao je Šeranić. 

Šeranić je naveo i da pitanje odgovornosti u zdravstvu ne treba posmatrati tek tako. 

"To treba dobro analizirati i ako postoji opravdanost za povlačenje odgovornosti prvi sam zato da se povuče odgovornost takvog direktora", istakao je Šeranić. 

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o mogućnostima za povećanje plata zdravstvenim radnicima, o položaju zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj u vezi sa obrazovanjem kadra, te o posebnom kolektivnom ugovoru za zdravstvo koji ističe u avgustu. 

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić rekao je da se taj sindikat zalaže za povećanje cijene rada u zdravstvu sa sadašnjih 130 na 150 KM. 

"Mislimo da su to mala sredstva koja se mogu pronaći, kako bi se koliko-toliko poboljšao materijalni i socijalni položaj zaposlenih u zdrastvu Republike Srpske", istakao je Granulić. 

On je rekao da sindikat u potpunosti podržava Plan Vlade Republike Srpske za stabilizaciju stanja u zdravstvu, ali da se pod hitno mora povećati cijena rada. 

Granulić smatra da direktori zdravstvenih ustanova moraju snositi odgovornost za dugovanja u zdravstvu. 

"Očekujem da će Vlada Republike Srpske imati razumijevanja da nakon 11 godina koliko-toliko poveća plate radnicima zaposlenim u zdravstvu Republike Srpske", zaključio je Granulić.