Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Šeranić: Stiglo novih 25.000 doza vakcina "Sputnjik"

  • 12.06.2021.13:44

U Republiku Srpsku danas je stiglo novih 25.000 doza vakcina prve komponente "Sputnjik", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

- Nakon odluke Republčkog štaba za vanredne situacije bićemo u prilici da ove vakcine odmah uputimo prema vakcinalnim centrima i prema domovima zdravlja - rekao je Šeranić.

On je podsjetio da su nove doze vakcina stigle u Republiku Srpsku u skladu sa realizacijom ugovora koji Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima sa dobavljačem "Krajina grupom", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kada je riječ o određenim nedoumicama u pogledu vakcinacije "sputnjikom", Šeranić je rekao da je proizvođač prije mjesec dana promijenio uputstva da se revakcinacija drugom dozom može raditi od 21 do 90 dana u periodu od primljene prve doze o čemu su obaviještene sve zemlje koje raspolažu ovom vakcinom.

Šeranić je poručio da stanovništvo u Srpskoj nema razloga za zabrinutost jer je bitno da se vakcinišu prvom dozom, a kroz realizaciju ugovora obezbijediće se komponenta dva ove vakcine i time omogućiti vakcinacija u periodu koji je proizvođač definisao.