Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Respiratori nabavljani u skladu sa odlukama štaba

  • 10.06.2020. 18:27

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je svaki od respiratora koji je nabavljao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ili Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, te da nema potrebe za bilo kakvim manipulacijama.

- To znači da su sva ta medicinska sredstva prethodno prošla pregled u smislu svoje specifikacije zdravstvenih profesionalaca iz Republike Srpske, a samim tim i nabavljana - rekao je Šeranić Srni povodom tvrdnje PDP-a da je Srpska za nabavku 50 respiratora platila "rekordnu cijenu" u regionu.

Kada je riječ o cijeni respiratora, Šeranić je istakao da Republika Srpska niti bilo ko drugi nije mogao da diktira cijene respiratora na svjetskom tržištu.

- Kada se desi situacija da u danu imate po dvije do tri hiljade umrlih u svijetu od korona virusa, a u pojedinim zemljama po 700 do 800 preminulih, kao što je bio slučaj sa Italijom i Španijom, onda su vrtoglavo rasle cijene opreme jer su se bukvalno mijenjale iz dana u dan - pojasnio je Šeranić.

On je rekao da je javnost o tome bila obaviještena kroz određena dokumenta posredstvom medija.

- Na to nije mogao uticati niko. Mi smo se u Republici Srpskoj trudili da nabavimo opremu i to smo i uradili uz ogroman teret koji je postojao iznad zdravstvenog sistema, prije svega u smislu nabavke same opreme i zaštite zdravlja pacijenata - istakao je Šeranić.

Ministar je naveo da sve ostalo što se govori o nabavci opreme može smatrati određenom manipulacijom, jer su se cijene mijenjale iz dana u dan, a Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavljao je ono što je bilo moguće u tom trenutku da se nabavi.

On je rekao da je nabavka lične zaštitne opreme i medicinskih sredstava bila jedna od strateših odluka po pitanju samog zdravstvenog sistema i onoga što je rađeno kao odgovor na epidemiju virusa korona u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, u skladu sa tim bila je odluka da se nabavi sve što je dostupno u tom trenutku, a što je potrebno i u skladu sa preporukama same struke, a shodno tome nabavljala se i medicinska oprema koja je podrazumijevala nabavku i respiratora.

- Mnogo izazova je bilo oko samih nabavki. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je u vezi sa tim dao svoje saopštenje, javnost je o svemu upoznata i ne vidim da je tu išta sporno. Fond je 6. maja već objavio svoje ugovore i potpisnike tih ugovora i obavijestio transparentno javnost o svemu po pitanju svojih nabavki - rekao je Šeranić.

On je zaključio da nema potrebe da se u vezi sa nabavkom opreme prave određene insinuacije i manipulacije jer je bitno da je zaštićen i očuvan zdravstveni sistem Republike Srpske i da se uspjelo obezbijediti zdravlje građana, a prevashodno onih koji su bili oboljeli od virusa korona.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ranije je saopšteno da su netačne i manipulatorske tvrdnje PDP-a o nabavci respiratora i da su one instruisane "malim političkim ambicijama s ciljem uznemiravanja javnosti".

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.