Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske

Šeranić: Rekonstrukcija zvorničkog Doma zdravlja sredstvima Srbije

  • 13.09.2019. 16:45

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Zvorniku da će donacijom Vlade Srbije od 500.000 evra biti rekonstruisan zvornički Dom zdravlja.

Šeranić je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, rekao novinarima da će biti rekonstruisane određene prostorije u Domu zdravlja, te da će dio novca biti utrošen za proširenje ambulantnih kapaciteta u najvećem zvorničkom naselju Branjevo.

"Zvornik je vrlo značajan i aktivan u pogledu zdravstvene zaštite jer, osim Doma zdravlja i Opšte bolnice, ima regionalni centar Instituta za javno zdravstvo, tako da sve te tri ustanove zajednički obavljaju niz promotivno-preventivnih aktivnosti u vezi sa liječenjem pacijenata", rekao je Šeranić.

On je dodao da je sa Stevanovićem razgovarao o uvođenju zvorničkog Doma zdravlja u trezorski sistem poslovanja, o aktivnostima koje se odnose na Dom zdravlja i Opštu bolnicu, te o budućim zdravstvenim projektima u ovom gradu.

"Razmijenili smo i određene informacije oko vizije reorganizacije zdravstvenog sistema u pojedinim aspektima jer želimo da čujemo kako lokalne zajednice vide taj proces", rekao je Šeranić.

Šeranić je rekao da je trezorski sistem poslovanja dobar za sve i istakao da je zvornički Dom zdravlja jedna od zdravstvenih ustanova obuhvaćenih planom koji predviđa da 2020. godine pređu na taj sistem.

On je naveo da je u toku edukacija ljudi iz Gradske uprave i Doma zdravlja, prije svega iz dijela za finansijsko računovodstvo za trezorski sistem poslovanja, te naglasio da Stevanović daje punu podršku da taj posao bude uspješno završen.

"Trezorski sistem poslovanja, prije svega, donosi odgovornost svih direktora zdravstvenih ustanova, odgovornost lokalne zajednice i odgovornost svih koji upravljaju zdravstvenim sistemom u Republici Srpskoj", rekao je Šeranić.

Šeranić je naglasio da se Vlada Republike Srpske za taj sistem poslovanja založila s ciljem podizanja odgovornosti u cjelokupnom zdravstvenom sistemu - da se radi efikasnije.

On je rekao da će sa direktorima domova zdravlja u regiji Birač razgovarati o temama koje su od interesa za efikasnije pružanje usluga pacijentima i korisnicima tih usluga.

"Teme će biti funkcionisanje domova zdravlja. Želim da čujme i kolege sa ovog područja sa kavim problemima i izazovima se suočavaju u okviru organizacije primarne zdravstvene zaštite i da vidimo kako da se pomogne da pružanje zdravstvene zaštite stanovništva bude bolje", rekao je Šeranić.

On je rekao da će biti razmijenjene i ideje o tome kako se vidi primarna zdravstvena zaštita u budućnosti, kao i da ljekarima porodične medicine bude omogućeno da pacijentima pružaju kvalitetnije usluge.

Stevanović je istakao da Zvornik u narednom periodu očekuju značajne novine kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, među kojima je i prelazak Doma zdravlja na trezorsko poslovanje.

"U razgovoru sa ministrom razriješili smo neke naše nedoumice kako će to sve funkcionisati. Zadovoljni smo odgovorima i mislim da će zvornički Dom zdravlja koji, u finansijskom smislu, predstavlja jednu od ozbiljnijih ustanova te vrste u Republici Srpskoj i dalje funkcionisati normalno", rekao je Stevanović.

On je istakao da je sa Šeranićem razgovarao i o gradnji novog bloka Opšte bolnice.

"Očekujemo da će ovih dana biti raspisan javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača i da ćemo krajem sljedeće ili početkom 2021. godine imati nove krevete, kapacitete i novi urgentni blok koji će značajno poboljšati pružanje zdravstvene zaštite", rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, ministar Šeranić, resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske sjajno idu putem rješavanja problema u zdravstvu, nagomilanih još od 1992. godine, što je dobar znak da će u tome i uspjeti.