Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Potrebno nam je pet miliona KM za povećanje plata u zdravstvu

  • 07.10.2019. 22:02

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da će početi izrada zakona o djelatnostima u zdravstvu, novog zakonskog rješenja kojeg nije bilo u Srpskoj.

"Zakon o djelatostima u zdravstvu nam je veoma značajan sa aspekta valorizacije rada različitih vrsta zdravstvenih radnika", rekao je Šeranić večeras za RTRS.

Šeranić kaže da je sa sindikalnim organizacijama doktora medicine dogovoreno da se u narednom periodu počne sa razmatranjem Zakona o platama u zdravstvu, te posebnog kolektivnog ugovora.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske definisala tri segmenta od značaja za unapređenje ekonomsko-socijalnog položaja zdravstvenih radnika, a jedan od njih je odluka da se poveća cijena rada u zdravstvu.

"Ova odluka podrazumijeva da se cijena rada poveća sa 135 KM na 145 KM, a shodno ovoj odluci, biće potrebno obezbijediti 5,3 miliona KM do kraja godine", rekao je Šeranić.

On je naglasio ova odluka znači i linearno povećanje plata svima koji rade u zdravstvu, te dodao da će se valorizovati u skladu sa koeficijentima.

"To znači da će pojedina radna mjesta imati povećanja od 50 pa do 200 KM", dodao je Šeranić.

On je naveo da je ova odluka potpisana sa jednim od reprezentativnih sindikata, dok Strukovni sindikat doktora medicinie i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu nisu prihvatili ovu odluku i traže povećanje od 30 odsto.

"Kolege iz drugih sindikata imaju svoje zahtjeve, ali nažalost mi nismo mogli udovoljiti njihovim zahtjevima. Ova odluka koju smo donijeli je bila jedina opcija koju je Vlada mogla da prihvati", rekao je Šeranić.

Osim povećanja plata, dodao je on, Vlada će da razmotriti i druge segmente i načine poboljšanja uslova rada zdravstvenih radnika, kako bi oni ostali na svojim radnim mjestima, a to je stvaranje uslova akademskog napredovanja, te revizija pojedinih upravljačkih praksi.

Šeranić je rekao da je u Narodnu skupštinu Srpske upućeno novo zakonsko rješenje - o vantjelesnoj oplodnji, koje se prvi put donosi u Republici Srpskoj i kojim se žele jasno definisati sva prava i obaveze.

"Cilj nam je da damo maksimalan kvalitet u obavljanju te usluge, te da pacijenti imaju povjerenje i informacije šta se radi po pitanju njihovog najvećeg problema", naveo je Šeranić i dodao da je to samo jedna od mjera pronatalitne politike.