Šeranić: Podrška Mađarske Srpskoj u borbi sa epidemijom

  • 11.05.2021. 14:40

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je rukovodstvu Mađarske za dosadašnju i buduću podršku Srpskoj na planu borbe sa epidemijom virusa korona.

Šeranić, koji se danas u Budimpešti zvanično sastao sa ministrom ljudskih resursa Mađarske Miklošom Kešlerom, rekao je Srni da je sa ovim profesorom razgovarao o zdravstvenim temama, te o tome kako su dvije zemlje odgovorile na epidemiju virusa.

On je rekao da je u međusobnom razgovoru konstatovano da su se epidemije kretale vrlo slično, kao i da su razmijenjene informacije o procesu vakcinacije u kome je Mađarska daleko napredovala usljed isporuka vakcina iz Rusije i Kine.

Šeranić je potvrdio da je Mađarska indirektno pomogla Srpskoj jer je bila jedina zemlja EU koja je preko svojih regulatornih agencija odobrila korišćenje pomenutih vakcina.

"Time su njihovi sertifikati u mnogome pomogli na planu dodjele rješenja o interventnom uvozu vakcina i u Srpsku, s obzirom na to da legislativa podrazumijeva i mogućnost korišćenja sertifikata jedne od zemalja EU. U tom smjeru, razgovarali smo o daljoj saradnji prvenstveno na potpisivanju bilateralnih sporazuma koji se tiču priznavanja sertifikata za vakcinaciju, o čemu će biti govora u narednom periodu", poručio je Šeranić iz Budimpešte.

On je otkrio da je Kešler prihvatio njegov poziv da posjeti Srpsku, Banjaluku i njene zdravstvene institucije, kao i da se uvjeri u to kako je Republika odgovorila na epidemiju.

"I ovim putem bih mu zahvalio za gostoprimstvo i prijem, kao i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i ministru spoljnih poslova te zemlje Peteru Sijartu koji su pružali podršku Srpskoj u smislu borbe sa epidemijom, ali i na planu evrointegracija", rekao je Šeranić.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji dvije zemlje u medicinskim oblastima poput onkologije, i to putem razmjene kadra i ostalih edukativnih aktivnosti.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина