Situacija pod kontrolom

Šeranić: Očekujemo povećanje broja zaraženih u Srpskoj

  • 17.03.2020. 18:40

Nema novih slučajeva zaraze virusom korona u Srpskoj. Dvadeset lica kod kojih je do sada utvrđeno oboljenje se dobro osjećaju.  

Sedam ih je na UKC-u a 13 u kućnoj izolaciji. Broj osoba pod nadzorom je naglo porastao na 4.864, ali to je zato što je pooštren nadzor nad onima koji su došli iz i inostranstva, ili bili u kontaktu za zaraženima, pojašnjava minstar zdravlja, Alen Šeranić.

"S jedne strane je to riješeno iz razloga što naši inspektori na granicama sad uručuju direktno rješenja za nadzor osoba po lokalnim zajednicama, a s druge strane i zbog apela i traženja i očekivanja da se građani sami prijavljuju, građanmi su počeli da se prijavljuju shodno dolasku iz inostranstva, bar oni koji nisu imali regulisan taj status izolacije", rekao je Šeranić.

Pod nadzorom je najviše lica iz Banjaluke, zatim Prnjavora, Bijeljine, Doboja, Laktaša, Dervente, Teslića, Modriče, Čelinca i Gradiške. 216 osoba je izašlo iz nadzora. Ministar kaže da se povećanje broja potvrđenih slučajeva svakako očekuje, ali da je situacija i dalje pod kontrolom. Prvi put je danas zasijedao Republički štab za vanredne situacije. Razmatralo se donošenje akta kojim će se standardizovati mjere koje je donijela Banjaluka, kako bi ih usvojile i ostale lokalne zajednice. 


Tako, kaže Šeranić, ne bi moglo da se desi da građani u jednoj zajednici u kojoj je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, sjednu u automobil i odu u drugu lokalnu zajednicu gdje to nije zabranjeno, kaže Šeranić.

"Sa ovim aktom koji ćemo mi izdati, sve jedinice lokalne samouprave će biti u obavezi da usaglase svoje akte, a da shodno epidemiološkoj  situaiji na njihovoj teritoriji procijene i da mogu da donesu restriktivnije mjere, ono što je zaključak je da ne smiju da donesu blaže i ne mogu da donesu blaže mjere, biće u obavezi da usaglase", ističe Šeranić.

Jedna od mjera bi u narednom peridu mogla da podrazumijeva angažovanje timova u lokalim zajednicama, koja bi starijim osobama pružale neophodnu pomoć, a kako bi se smanjilo njihovo kretanje.

"Iako, naravno, preporučujemo im šetanje, ali naravno, ne boravak u prostoriji ili u redu u smislu čekanja za potrebštine i namirnice, tako da se to razmatra i pojedine jedinice lokalne samouprave već preduzimaju takve mjere, ali svakako da moramo biti obazrivi, prije svega prema njima", rekao je ministar.

Štab na čelu sa predsjednikom Vlade, Radovanom Viškovićem će iz časa u čas procjenjivati situaciju i, ukoliko bude potrebe, donositi nove  mjere i preporuke, poručuje Šeranić. Sve do sada izrečene mjere ostaju na snazi.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)