Bijeljina

Šeranić: Nova školska godina trenutno najveći izazov

  • 02.09.2020. 19:20

Nova školska godina trenutno je najveći izazov, ocijenio je ministar zdravlja Alen Šeranić prilikom posjete Bijeljini. Razloga za brigu nema jer su Ministarstvo prosvjete i kulture i Institut za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravlja obezbjedili sve potrebne preduslove koji su potrebni u ovom trenutku. 

Sa gradonačelnikom Bijeljine, Šeranić je razgovarao o radu kontrolnih organa, komunalne inspekcije i policije te koordinaciji te dvije institucije i kontroli u sprovođenju mjera koje se tiču epidemije.

"Naša prošla sedmica je bila sedmica koja je u poslednjih 6 sedmica bila sa najmanje zaraženih lica u Srpskoj, što se pokazalo da su mjere asistencije policije u pojedinim sredinama urodile svakako plodom i da se može govoriti da provođene onih mjera koje su na snazi uz dobru kontrolu mogu definitivno da idu u pravcu ograničavanja i suzbijanja same epidemije", kaže Alen Šeranić -  ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Grad Bijeljina je uradio sve ono što je neophodno i uradiće da spriječi širenje korona virusa i oboljevanje ljudi. Mogu vam reći da smo od početka ove godine na različite vidove potrošili milion i 605 hiljada KM. Najviše je naravno dato bolnici i Domu Zdravlja", kaže Mićo Mićić -  gradonačelnik Bijeljine.

Ministar Šeranić nakon sastanka sa rukovodstvom Bijeljinske bolnice obišao je i građevinske radove KSZ ambulante, a koji se izvode u novoj Kovid bolnici. Sredstva za te radove u iznosu od 654.000 KM obezbjedila je Vlada RS, a 200.000 KM grad Bijeljina. 

"U objektu koji će omogućiti da pacijenti više ne dolaze u centralni objekat nego da KSZ usluge primaju van centralnog objekta što je sa epidemiološkog stanovišta vrlo vrlo značajno u smislu uopšte ulaska tih pacijenata u centralni objekat. Sa druge druge strane ovdje smo obišli i vidjeli dodatne kapacitete vezane za buduću Kovid bolnicu koji svakako u smislu onoga što tražimo sa strane Ministarstva od strane ustanova, treba da ima minimalno dvije operacione sale koje bi se koristile vezano za pacijente koji su zaraženi koronom", kaže Šeranić.

"Radovi dobro napreduju, a ono što je još i važnije, centralni razvod gasova planiramo da se uspješno završi gdje će biti jedna od najmodernijih podstanica sa  protokom kiseonika od 50 metara kubnih po satu. Naravno, neće biti više potrebe za ovim bocama kiseonika koje imaju 8,9 litara kiseonika", kaže Zlatko Maksimović - direktor JZU Opšta bolnica "Sveti Vračevi".

Kapacitet porodične medicine vraća se na 100%, na uslugu pacijentima, najavljeno je iz Doma Zdravlja Bijeljina. Zbog početka školske godine, u ovoj zdravstvenoj ustanovi organizovana i je školska, dječija Kovid Ambulanta. 

"Bilo koji dječak ili djevojčica pa i pubertetlija u srednjim školama, ukoliko se ispostavi da je febrilan, da ima temperaturu preko 37, istog momenta on se prebacuje u drugu učionicu, direktor se obavještava, zovu se roditelji i on dolazi kod nas u školsku ambulantu", kaže Danijela Đukić - direktor Doma Zdravlja Bijeljina.

Prilikom posjete Bijeljinskoj bolnici, Šeranić je istakao važnost specijalizacije i razvoja novog kadra, kao i unapređenje kadra u mikrobiološkom segmentu, te dodao da Republika Srpska napreduje sa razvojem virusokoške mreže laboratorija, što će imati značajan uticaj u prevenciji virusoloških oboljenja.