Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Nema novih slučajeva zaraze virusom korona u Srpskoj

  • 07.03.2020. 19:03

Nema novih slučajeva zaraze virusom korona u Srpskoj, potvrdio je to Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić nakon sjednice Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u Republici Srpskoj.

U izolaciji na UKC-u trenutno su četiri osobe. Među njima je i muškarac iz Čelinca, pozitivan na korona virus koji je danas premješten iz kućne izolacije na UKC i njegovo stanje je dobro, kaže Šeranić. 

Svi koji su u protekla 24 časa testirani na prisustvo virusa korona su negativni, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite. Od tih uzoraka, tri su uzeta od bliskih kontakata pacijenta iz Čelinca.

"Trenutno je pod nadzorom u Republici Srpskoj 221 osoba. Moram reći da je 37 osoba izašlo iz nadzora, završili su četranestodnevni nadzor kad smo počeli sa svim ovim aktivnostima i prošlo je vrijeme inkubacije, tako da se nalaze u slobodnoj populaciji", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Bez obzira na nalaze ovih 11 osoba sutra će se izvršiti dezinfekcija Srednjoškolskog centra Čelinac i OŠ "Milan Dujić", potvrdio je načelnik opštine Čelinac. Prati se i stanje više od stotinu osoba koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženim muškarcem iz Čelinca.  

"Pored ovih 11, negdje oko 120 ljudi je evidentirano da su imali određene kontakte da li češće ili rjeđe i njih smo markirali, tako da su oni dobili upute da se u slučaju bilo kakvih promjena njihovog zdravstvenog stanja da se javljaju u Dom zdravlja. Mi smo donijeli odluku da u toku sutrašnjeg dana izvršimo dezinfekciju i jedne i druge škole s obzirom da ova djeca koja su u ovoj porodici, jedno pohađa osnovnu, a jedno srednju školu", istakao je Momčilo Zeljković, načelnik Čelinac.  

Osobe koje dolaze iz drugih zemalja u kojima postoji širenje virusa, moraju obavezno da se jave nadležnim domovima zdravlja, poruka je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske nakon sjednice Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u Republici Srpskoj. Epidemiolog Јelena Đaković Dević apelovala je na osobe sa respiratornim problemima da ne odlaze na javne skupove. Preventivne aktivnosti uključuju i izbjegavanje odlaska u zdravstvene ustanove ukoliko ne postoji potreba za tim, poručila je Devićeva. 

"Što se tiče bilo kakvih masovnih okupljanja u ovom razlogu ne postoji ni jedan razlog da ih zabranimo. Ono što jedino apelujemo jeste da osobe sa respiratornim problemima ostanu u svojim kućama, da smanje kontakte i da ne odlaze na javne skupove", naglasila je Jelena Đaković Dević, epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Sjednici je prisustvovala konsultant Svjetske zdravstvene organizacije za pripremljenost i operativno planiranje Patricija Kormos i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić koja je ministra Šeranića obavijestila da će u ponedeljak biti nastavljena redovna nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Banjaluci, koju pohađa i učenik zaražen korona virusom. 

U Republici Srpskoj do sada su virusom korona zaražena tri lica, otac i sin iz Banjaluke, i muškarac iz Čelinca.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.