Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Šeranić na Evropskom samitu u Salcburgu

09:01, 29.09.2020.
Izvor: Srna
Trećeg dana 16. Evropskog samita u Salcburgu sa predstavnicima nauke, na panelu "Medicinska istraživanja i pandemija", učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Istaknuti stručnjaci iz oblasti nauke, politike i medicinske struke razgovaraće o tome koliki je značaj nauke i ulaganja u naučno-istraživački rad i šta je u tom pogledu pokazala pandemija virusa korona.

Takođe, biće riječi o potrebi većeg uključivanja naučne zajednice u procese donošenja odluka i zakonodavstvo, kao i o tome da li je ova pandemija prilika da se nauka i istraživački rad izbore za veći politički, finansijski i medijski prostor na globalnom nivou.

Na prvoj debati je učestovovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović o temi "Evropa, korona i demokratija - opasnosti i šanse".

Cvijanović je rekla za RTRS da je pandemija pokazala nedostatak solidarnosti unutar EU. Istakla je da se nakon šestomjesečne krize izazvane pandemijom virusa korona ne može reći da je izazov prošao, te da je za zemlje zapadnog Balkana važno da im EU bude podrška.

Cvijanović je istakla da je prvi prioritet spasavanje života, a sljedeći korak bi bio saradnja za jačanje privrede i socijalnih odnosa.

Cvijanović je navela da Republika Srpska i BiH žele da budu dio EU i dijele zajedničke vrijednosti.