Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Komfor ne može biti iznad javnog zdravlja

  • 05.04.2020. 19:04

Komfor i interes pojedinca nikada neće biti stavljeni iznad javnog zdravlja i zajednice, jasan je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Kaže da je uslove u svim karantinima lokalnih zajednica provjerio i pregledao Štab za vanredne situacije, nekima su izdate preporuke za poboljšanje stanja.

Kada je riječ o ljudima iz inostranstva, koji se smještaju u karantine na 14 dana, Šeranić je podsjetio da je ranije testirano oko 400 ljudi i da su svi bili negativni. On je podsjetio da su nadležni organi Srpske ranije odlučili da obustave testiranja na granici, ali je istakao da će svi koji su u karantinu obavezno biti testirani prije nego što dođu u lokalnu zajednicu.

"Znači, oni neće napustiti karantin prije nego se testiraju, ali isto tako ako se pojavi potreba za testiranjem bilo koga u toku samog boravka u karantinu, ta će potreba biti zadovoljena. Zato imamo zdravstvene radnike koji se nalaze tamo i prave nadzor nad licima koja se nalaze u samom karantinu", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Karantin u dvorani Obilićevo u koji su smještene sve osobe koje dolaze iz inostranstva, ispunjava sve propisane standarde, tvrde iz Štaba za vanredne situacije grada Banja Luka. Demantuju i u potpunosti odbacuju insinuacije o navodnim nehumanim uslovima gradskog karantina. U saopštenju navode da se trenutno, tamo, nalaze 24 lica, odnosno duplo manje od predviđenog kapaciteta od 50 osoba. Svi oni dva puta dnevno budu medicinski pregledani, a pored toda, organizovano je i stalno dežurstvo medicinske ekipe Doma zdravlja. 

"U karantinu su, između ostalog, obezbjeđeni novi, nekorišteni kreveti, posteljina i ćebad. U objektu je obezbjeđeno 24-asovno grijanje, na raspolaganju je dovoljan broj tuševa i toaleta sa toplom vodom, odvojena prostorija za pušače, mogućnost gledanja TV programa, besplatan internet, kao i mogućnost bavljenja sportom. Radi zaštite privatnosti, osobe ženskog pola koje su lično insistirale da ostanu u ovom objektu, smještene su u fizički ograđenim paviljonima", saopštili su iz Gradske uprave Banjaluka.

Banjalučani koji borave u karantinu dvorane Obilićevo imaju zadovoljavajuće uslove. Ima i neralnih zahtjeva od pojedinaca koji su tamo smješteni.

"Ovdje nije problem Banjaluka, nije problem region, ni Republika Srpska, cijeli svijet je u problemu. Mi smo imali takve zahtjeve da se dostave određene količine alkohola, pečeno prase, što mi naravno nismo uradili, niti ćemo uraditi", naglasio je Mladen Ćućun, šef Civilne zaštite Banjaluke. 

Karantin u dvorani Obilićemo samo je jedan od ukupno četiri u gradu Banjaluka. Ostali se nalaze u objektu Doma zdravlja Obilićevo, Centru "Zaštiti me", a oni koji prekrše mjere samoizolacije smješteni su u šator na Rakovačkim barama. 

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм