Foča

Šeranić i Mašić zadovoljni odgovorom na epidemiološku krizu

  • 27.05.2020. 12:31

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Radosavom Mašićem, izrazio zadovoljstvo načinom na koji je ova lokalna zajednica odgovorila na krizu izazvanu virusom korona i organizovala zaštitu svojih građana.

Šeranić je naveo da je na sastanku u Foči bilo riječi i o aktivnostima u vezi sa radom policije i Civilne zaštite, organizacije karantina, poslovnih subjekata i poslovne zajednice koji su dali puni doprinos da bi kroz solidarnost što bolje odgovorili na krizu koja je bila i koja je još prisutna.

"Epidemiološka situacija je pod kontrolom, u Republici Srpskoj je malo povoljnija situacija, imamo silazni trend epidemije i polako izlazimo iz ovog ciklusa", rekao je Šeranić novinarima.

On je napomenuo da postoje različite projekcije u vezi sa daljom pojavom virusa korona, vjerovatno, u pojedinim žarištima, ali da to neće podrazumijevati restriktivne mjere kao do sada.

Prema njegovim riječima, vjerovatno će se odnositi na pojedinačne restriktivne mjere za pojedina područja i poslovnu zajednicu.

"Razgovarali smo o tome i kako u narednih mjesec dana reagovati dalje i šta činiti u smislu pripremljenosti na vanredne situacije bilo da je riječ o zemljotresima, poplavama ili o pojavi zarazne bolesti. Neke dogovore smo pripremili, nastavljamo dalje da sarađujemo, a Ministarstvo je na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave", rekao je ministar zdravlja.

Komentarišući činjenicu da u Foči nije bilo zaraženih virusom korona, Šeranić je rekao da se mora imati u vidu cirkulacija ljudi.

"U Krajini, odnosno zapadnom dijelu Republike Srpske, pogotovo od Novog Grada do Dervente i Doboja mnogo je građana koji rade u inostranstvu i bilo ih je koji su dolazili iz Austrije, NJemačke, Italije....tako da je bila mnogo veća mogućnost cirkulacije virusa i širenje unutar zajednice", pojasnio je Šeranić.

On je dodao da s druge strane, ponašanje i odgovornost građana utiču na to kako će se sprečavati i širiti virus.

"Načelnik me je upoznao o tome da su ljudi u Foči ozbiljnije odgovorili na ove izazove nego u drugim područjima. Ponosan sam na to što su građani Republike Srpske vrlo brzo prihvatili mjere koje smo predložili i to je bio odgovor Srpske na pojavu virusa", istakao je Šeranić.

On je dodao da je danas u Univerzitetskoj bolnici Foča otvorena mikrobiološka laboratorija za dijagnostiku virusa korona, koja je juče već uradila prve uzorke i ušla u današnji republički izvještaj.

"Tako smo juče imali sve četiri laboratorije koje su obavljale testiranje virusa korona - u Bijeljini, Foči i dvije laboratorije u Banjaluci", naveo je ministar.

Mašić je rekao da je upoznao ministra o mjerama koje su preduzimane tokom epidemije i o tome šta je Foča uradila da bi sprečila pojavu virusa korona.

"Istakli smo odgovornost naših građana, dobar rad Doma zdravlja i bolnice i službi koje su bile uključene. Ono što je dolazilo sa nivoa resornog ministarstva, odnosno republičkog štaba bilo je dobar putokaz kako treba raditi", ocijenio je Mašić.

On je naglasio da su imali snažan oslonac u onome što je donosilo ministarstvo, jer su i mjere predlagane sa republičkog nivoa bile mjere sa autoritetom koje, kad se predstave lokalnoj zajednici, dobiju posebnu težinu.

"Mislim da su to rezultati koje smo postigli i sreća da nismo imali zaraženih i za sve ono što je bilo u Foči može se dati visoka ocjena", rekao je Mašić.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)