Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Građani pozitivni na virus korona mogu da ostvare biračko pravo

  • 12.11.2020. 10:53

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane koji su pozitivni na virus korona da kontaktiraju ljekare u svojim ambulantama porodične medicine, te dogovore kako da dobiju medicinski nalaz, te da im se omogući da ostvare biračko pravo.

Šeranić je povodom lokalnih izbora u BiH, koji će biti održani u nedjelju, 15. novembra, rekao da je Centrala izborna komisija (CIK) BiH propisala da građani koji su u ovoj situaciji treba da dostave medicinski nalaz koji to potvrđuje ili rješenje o izolaciji.

"U skladu sa tim obezbijeđen je način da građani dobiju potrebnu dokumentaciju, i to u vidu nalaza specijaliste porodične medicine za građane koji zbog pozitivnosti na virus korona nisu u mogućnosti da dođu na biračko mjesto", rekao je Šeranić Srni.

On je naveo da je omogućeno u toku prošle sedmice da svi domovi zdravlja raspolažu ažuriranim podacima o licima koji imaju pozitivan nalaz na virus korona.

"Ovi građani, koji žele da se prijave za glasanje na izborima, mogu posredstvom srodnika ili drugog lica koje ovlasti preuzme medicinski nalaz od porodičnog ljekara u nadležnom domu zdravlja", pojasnio je Šeranić.

On kaže da se nakon toga ti građani obraćaju opštinskim izbornim komisijama sa zahtjevom za glasanje putem posebnog mobilnog tima, te prilažu medicinski nalaz koji su dobili od porodičnog ljekara, odnosno rješenje o izolaciji koji su dobili od nadležnog organa.

Šeranić je napomenuo da je zdravstveni sistem mjesecima opterećen zbog epidemije virusa korona, te da je u tim okolnostima dolazilo do kašnjenja u izdavanju određenih medicinskih nalaza za lica koja su pozitivna na virus korona.

"Na ovaj način taj problem je riješen i još prošle sedmice pojednostavljena procedura prijava da bi glasanje ovim putem bilo omogućeno za sve građane Republike Srpske", rekao je Šeranić.

On je pozvao građane da se prilikom glasanja strogo pridržavaju epidemioloških mjera da bi biračko pravo ostvarili, čuvajući svoje i zdravlje drugih ljudi.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.