Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Finansijska održivost prioritet

  • 03.04.2019. 15:39

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da od rukovodilaca zdravstvenih ustanova očekuje da ozbiljno pristupe analizi strukture obaveza i sveobuhvatnoj racionalizaciji i unapređenju poslovanja svojih ustanova.

"Finansijska održivost i normalno poslovanje zdravstvenih ustanova su prioritet, što će u pojedinim mjerama podrazumijevati reorganizaciju rada", rekao je Šeranić danas u Istočnom Sarajevu na sastanku sa direktorima svih javnih zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa u Republici Srpskoj i Fonda zdravstvenog osiguranja. 

Na sastanku je prezentovan Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske i razgovarano o modelima zaustavljanja stvaranja obaveza u zdravstvenom sistemu i njegove stabilizacije, saopšteno je iz resornog ministarstva. 

"Sve što budemo planirali i projektovali u narednom periodu moraće da se potkrijepi adekvatnim dokazima i projekcijama kako bismo pokušali da donesemo što je moguće bolju odluku, prije svega zbog pacijenata i svih koji su u sistemu zdravstvene zaštite", naglasio je Šeranić. 

Na sastanku je bilo riječi i o sistemu centralizovanih javnih nabavki u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske prema kojem će Fond zdravstvenog osiguranja Srpske nabavljati lijekove sa osnovne bolničke liste, kao i lijekove sa liste za ambulante porodične medicine i domove zdravlja, dok ostale nabavke vrše zdravstvene ustanove radi efikasnijeg obezbjeđivanja svega što je potrebno za što dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu stanovništva. 

Na sastanku je posebno razgovarano o razvoju zdravstvenih usluga i ljudskih resursa u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. 

Sastanku su prisustvovali rukovodioci Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, te bolnica "Sveti Vračevi" iz Bijeljine i "Sveti Apostol Luka" iz Doboja, bolnica iz Zvornika, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora i Nevesinja. 

Sastanku su prisustvovali i rukovodioci Univerzitetske bolnice Foča, Bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" Kozarska Dubica, Psihijatrijske bolnice Sokolac, Bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Тагови: