Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Dobrodošla svaka pomoć i koordinacija

  • 06.04.2020. 22:13

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je i Srpska, kao i sve zemlje koje se bore protiv virusa korona, u procesu nabavki, prije svega najpotrebnije lične zaštitne opreme, ali i dijagnostičke i terapijske za zbrinjavanje pacijenata čije je zdravstveno stanje najteže, te istakao da je u ovo doba dobrodošla svaka pomoć i koordinacija.

Šeranić je večeras za RTS rekao da svaka kriza poveća solidarnost i zahvalio Srbiji, njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću i Vladi te zemlje za ono što čine za Republiku Srpsku.

On je naveo da zdravstveni sistemi Republike Srpske i Federacije BiH sarađuju u borbi protiv novog virusa, kao i da komunikacija i međusobna pomoć postoje koliko je to moguće.

Šeranić je rekao da se u Republici Srpskoj, gdje je prvi slučaj zaraze virusom korona registrovan 5. marta u Banjaluci, trenutno sedam osoba nalazi na respiratoru, te da su sve bolnice dobile jasna uputstva kako da obezbijede prostor da bi mogle preuzeti liječenje onih kojima zatrebaju respiratori.

On je naglasio da je suština u izravnjavanju epidemiološke krive i onemogućavanju velikog pritiska na bolnice u jednom trenutku, što radi i Srpska.

Kada je riječ o prvobitnoj namjeri Velike Britanije da formira kolektivni imunitet, ali kasnije, ipak, uvela restriktivnije mjere, Šeranić smatra da je koncept kolektivnog imuniteta bio hod po ivici.

"U suštini, svako procjenjuje svoj sistem, svoje građane i gleda kako na najbolji način može da odgovori na epidemiju. Taj kolektivni imunitet će nas dočekati već sa oktobrom i nekom narednom sezonom, i to je neminovno", rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, i Britanija se okrenula restriktivnijim mjerama unutar zajednice, te je ostala samo Švedska koja se lomi između ova dva koncepta - kolektivnog imuniteta i restriktivnijih mjera.

"Sa aspekta načina širenja virusa, njegovih karakteristika, nas samih ovakvih kakvi smo, mislim da su restriktivne mjere sigurno mnogo bolji koncept i da treba da ih se držimo i zajedno sprovodimo", naglasio je Šeranić.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок