Šeranić: Do kraja sedmice moguće korištenje vakcina

  • 01.03.2021. 13:16

Nadam se da bi do kraja ove sedmice mogli krenuti u korištenje 20.000 doza ruskih vakcina "Sputnjik V" za imunizaciju virusa korona koje su danas stigle u Banjaluke, rekao je na dočeku ovih vakcina Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ova doza vakcina po interventnom uvozu mora ići prvo na kontrolu kvaliteta serije u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega će biti spremna za upotrebu i ide u distribuciju prema zdravstvenim ustanovama.

"Institut za javno zdravstvo RS zajedno sa zdravstvenim ustanovama će koordinisati cijeli proces vakcinacije. Radi se o 20.000 doza prve komponente za 20.000 ljudi, te očekujemo da u narednom periodu dobijemo drugu komponentu. Ovo je veoma sličan princip kao što radi Srbija. Cilj je da što prije krenemo u vakcinaciju, te onda čekamo one količine koje su potrebne za revakcinaciju", naveo je Šeranić.

Dodao je da bi u toku iduće sedmice mogli dobiti drugu komponentu ruskih vakcina "Sputnjik V", ali da su to stvari koje se dogovaraju sa proizvođačem.

"Mi sada ulazimo u masovniju priču kada je u pitanju sama vakcinacija i okrećemo se ka stanovništvu da što brže vakcinišemo što veći broj lica", naglasio je Šeranić.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.