Uvođenje trezorskog poslovanja

Šeranić: Cilj finansijska stabilizacija zdravstvenog sistema

  • 12.04.2019. 16:04

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rezgovarao je danas u Banjaluci sa direktorima svih domova zdravlja u Srpskoj o uvođenju zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja s ciljem finansijske stabilizacije zdravstvenog sistema.

Šeranić je naglasio da bi na taj način bio obezbijeđen kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građanima. 

"Ovo je samo prvi u nizu sastanaka o uvođenja domova zdravlja u trezorski sistem poslovanja na način kako je to učinio Dom zdravlja Čelinac, kao pilot-projekat", rekao je Šeranić novinarima. 

Govoreći o dugovanjima koja imaju pojedini domovi zdravlja, Šeranić je naveo da se radi na usaglašavanju bilansa sa Poreskom upravom Srpske, te da su među onima sa najvećim dugovanjima domovi zdravlja Modriča i Sokolac. 

"Namjera Vlade je da izmiri poreze i doprinose zdravstvenih ustanova za koje se odluči u ovoj godini za uvođenje u trezorski sistem poslovanja, dok će druge vrste zaduženja ustanove morati da same izmire u okviru poslovanja", rekao je Šeranić. 

Direktor Doma zdravlja Čelinac Draško Kuprešak istakao je da ova zdravstvena ustanova ima samo pozitivna iskustva sa trezorskim načinom poslovanja. 

"Moramo voditi računa da u kontinuitetu obezbijedimo sredstva za nabavku lijekova i materijala za rad", napomenuo je Kuprešak. 

Direktor Doma zdravlja Kotor Varoš Vladimir Bibić rekao je da je akcioni plan za prelazak zdravstvenih ustanova na trezorki sistem poslovanja o kojem su danas upoznati veoma obiman i zahtjevan. 

"Pitanje je koliko će taj plan biti sprovodiv, tako da ćemo svi, a naročito Vlada, morati dovoljno da se uključimo u njegovu realizaciju, jer koje god se tačke dotaknemo, problem su finansijska sredstva", naglasio je Bibić. 

On je istakao da je potrebno povećati izdvajanje za zdravstvo da bi poslovanje zdravstvevnih ustanova bilo održivo. 

"Naš dom zdravlja je u protekle tri godine investirao oko 3,5 miliona KM u opremu i objekat, nemamo nikakvih dugova i finansijski smo stabilni", rekao je Bibić. 

 

 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)