Trebinje

Šeranić: Ako se ne budu poštovale preporuke, Hercegovinu čekaju jake mjere

  • 06.07.2020. 18:53

Epidemiološka situacija u Hercegovini nije dobra zato je danas na jug stigao resorni ministar. Alen Šeranić okupio je čelnike hercegovačkih opština i direktore tri bolnice u ovoj regiji. 

Prvo što se mora uraditi je pomoći ljubinjskom Domu zdravlja jer je tamo situacija najteža, jedan je od zaključaka sastanka. Takođe, bolnice u Trebinju i Nevesinju moraju inaći još kapaciteta za oboljele od kovida. Ipak najveća odgovornost je na građanima poručuju nadležni.

"Ovdje sam sa građanima u Trebinju imao priliku da razgovaram pa je najčešće pitanje hoće li ovo proći kažem hoće ali ako me pitate kada to vam ne mogu reći. Svjestan činjenice da nam je mnogima dojadilo i da bi željeli da se vratimo na ono kako smo živjeli prije prvog marta ali jednostavno okolnosti diktiraju neku novu praksu i moraćemo da nađemo neku novu rutinu", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

A ako se ne nađe ta nova rutina i ako se ne budu poštovale preporuke stručnjaka Hercegovinu  ponovo čekaju jake mjere. 

"Naš cilj je da privreda živi da turizam živi ali ako mi ne možemo da ispoštujemo mjere koje smo dobili od struke onda nema šta da razmišljamo nego da uvodimo restriktivnije mjere i da sačuvamo zdravlje ljudi", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Hercegovački medicinari i dalje daju svoj maksimum, broj hospitalizovanih u trebinjskoj bolnici se stalno mijenja. Dok bolnica u Nevesinju ne obezbijedi kovid odjeljenje u pomoć priskaču kolege iz Foče.

"Imamo tri kritična pacijenta na visokim dozama kisonika još uvijek nemamo nijednog na resspiratoru što je dobro", kaže Stanko Buha, v.d. direktora Bolnice Trebinje.

"Mi smo sa 26 pacijenata spremni da primimo sve one pacijente kojima je to neophodno kako ćemo se snaći ali snaćićemo se sigurno", kaže Radmil Marić, direktor Bolnice Foča.

Za deset Bolnica u Srpskoj danas su stigli i respiratori od elektroprivrede Srpske. Sve je koštalo 461.000 maraka. Medicinari zahvalni.

"Mi stojimo i dalje na tom fonu da smo spremni i svake godine  da učestvujemo u nabavci nekih aparate zdravstvenom sistemu jer smo svjesni da je zdravlje prioritet broj jedan, svjesni smo da i današnja situacija nije sjajna", kaže luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

"Zahvaljujem se ERS na ovoj vrijednoj donaciji, ovo je samo još jedan znak da svi zajedno i samo zajedno možemo mnogo više", kaže Velibor Milivojević, direktor Bolnice Nevesinje.

Sa donacijom u trebinjsku Bolnicu danas je stigao i Šef EU u BiH. Strigla je oprema vrijedna 230.000 maraka.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок