Poslanik SP

Selak: Prošlo je vrijeme ucjena i intervencija

09:09, 12.11.2019.
Izvor: ATV
Razgradnja Dejtona, bonska ovlaštenja i politike koje za cilj imaju ukidanje Republike Srpske, su realnost i naša odgovornost je da donesemo odluke po tim pitanjima koje su u najboljem interesu građana, istakao je narodni poslanik Socijalističke partije Goran Selak tokom zasijedanja posebne sjednice Parlamenta Srpske.

Selak je naglasio da nefunkcionalna BiH i nazadne politike, kao i nametnute odluke visokih predstavnika danas daju rezultate na koje se upozoravalo godinama. 

"Imamo neustavne odluke visokih predstavnika, odluke Ustavnog suda BiH koji izlazi iz svojih ovlaštenja, ali i pitanje funkcioisanja i opravdanosti postojanja pojedinih zajedničkih institucija i to su sve problemi koje prije ili kasnije svakako moramo da riješimo. Prošlo je vrijeme preglasavanja i prizivanja intervencija", ocijenio je Selak.

"Možemo i trebamo da rješavamo probleme u dogovoru sa Federacijom, jer je tako i definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ali ako tamo zaista nemamo sagovornike, onda moramo da ih rješavamo sami, u najboljem interesu ljudi koje predstavljamo i to je velika odgovornost.  Insistiranje na bonskim ovlaštenjima, ucjene, mahanje deklaracijama i razgradnja Dejtona, mogu samo dodatno da ubrzaju taj proces", istakao je Selak.

Narodna Skupština Republike Srpske kasno sinoć je usvojila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, te donijela 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina.