Selak o Rezoluciji PBiH: Ne možemo dozvoliti reviziju istorije

13:16, 01.06.2020.
Socijalistička partija Srpske osuđuje pokušaj minimiziranja žrtava koje je srpski narod podnio tokom genocida u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, za SPS predstavlja relativizaciju genocida počinjenog nad srpskim narodom na prostoru nekadašnje Nezavisne države Hrvatske. Ovo je na Posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske poručio predsjednik SPS Goran Selak.

On je dodao da pomenuta Rezolucija predstavlja nastavak korištenja istorije u političke svrhe.

"Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio parlament BiH a o kojoj je danas riječ, za nas je nastavak korištenja istorije u dnevnopolitičke svrhe. 

I to ne bi bilo sporno, da našu istoriju, i konkretno istoriju Banjaluke, ne čine upravo đaci Šargovačke škole. Mučenici iz Jasenovca, Jadovna, Šušnjara, Starog Broda, Prebilovaca, Garavica, Divosela i svih drugih stratišta srpskog naroda su naša istorija. Naša istorija je slavna ali i bolna. I sigurno nije predmet političke licitacije u Parlamentu BiH. Nismo zaboravili da tokom 50 godina nisu mogle ni svijeće da se zapale, ni da se služe parastosi na stratištima. A sada treba da prihvatimo i pristanemo na nove revizije i nova prekrajanja od strane onih kojima se ne sviđa uloga njihovih predaka i njihovih naroda u toj istoriji? To nećemo dozvoliti", istakao je Selak. 

Predsjednik SPS je naglasio da je potrebno da NSRS postigne jedinstven stav kojim se osuđuju i ovaj, ali i svi budući pokušaji revizije istorije.

"Narodna Skupština treba da odbaci Rezoluciju kao ponižavajuću a SPS će podržati zaključke koji podrazumijevaju opredijeljenost Narodne Skupštine Republike Srpske za osudu i suprostavljanje svim pokušajima revizije istorije, pogotovo po pitanju srpskih žrtava u Drugom Svjetskom ratu i antifašističke i oslobodilačke borbe srpskog naroda. Pored toga, podržaćemo svaku inicijativu i svaki vid djelovanja pojedinaca, udruženja i institucija koji se bave zločinima nad srpskim narodom, prikupljanjem podataka i naučnim radovima iz tog dijela naše istorije. Neka to bude naš odgovor na pokušaje relativizacije i prekrajanja istorije", istakao je Selak.