Fabio Skano poručio

Šef kancelarije SZO: Ganut sam humanošću radnika UKC-a RS

  • 07.04.2021. 16:13

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Skano rekao je da je ganut humanošću i posvećenošću radnika Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci kada je riječ o liječenju pacijenata oboljelih od virusa korona.

Skano je rekao da je u UKC-u urađeno sve da pacijenti budu što bolje i organizovanije zbrinuti, što pokazuje i fleksibilnost te ustanove.

"Više od 600 oboljelih pacijenata od virusa u UKC-u je najviše od početka pandemije, što govori da je sistem prenapregnut. Zato je važno da se u Srpskoj poštuju mjere održavanja fizičke distance, higijene, nošenja zaštitnih maski i poštovanja izolacije", rekao je Skano danas novinarima u Banjaluci nakon što je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja i UKC-a posjetio odjeljenja te ustanove u kojima se zbrinjavaju pacijenti oboljeli od virusa.

Skano je naglasio da su epidemiološke mjere bitne da se što prije suzbije i obuzda epidemija, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

On je rekao da je virus povećao postojeće nejednakosti u društvima, te posebno pogodio najugroženije.

"To je prilika da se grade snažniji i otporniji sistemi kako bi se prevenirale i buduće pandemije. Ovo što se desilo naglasilo je značaj zdravlja i koliko je ono bitno za ekonomski razvoj. Bitno je da u narednom periodu pristup zdravstvenim uslugama bude obezbijeđen svima bez obzira na finansijsko stanje", naveo je Skano.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da od početka pandemije virusa u Srpskoj imaju najviše hospitalizovanih, 607.

"Više od 400 njih je na kiseoničkoj terapiji uz veliki broj na respiratorima. Bolest je tu, ljudi umiru, ovdje je, nažalost, jedna porodilja na 'vještačkim plućima'... To su naše komšije, prijatelji, majke i očevi i svi što ranije moramo shvatiti ozbiljnost situacije. Apelujem na stanovnike, preporučujem svima dvije stvari, a to su održavanje fizičke distance i nošenje maske", upozorio je Đajić.

On je rekao da su se i gosti UKC-a uvjerili da je zbrinjavanje oboljelih na visokom nivou i uspješno, te da nijednom pacijentu ne nedostaju najsavremeniji lijekovi i ostala podrška.

Đajić je rekao da su UKC odjeljenja kovid - Interno i Pulmologija formirana u oktobru kada je Centralni medicinski blok UKC-a podijeljen na dva dijela da bi se odgovorilo na veliki priliv pacijenta u drugom talasu pandemije.

"U tom periodu su u Odjeljenju kovid Pulmologija postavljene instalacije za medicinske gasove da bi se obezbijedila dodatna mjesta za respiratornu podršku teško oboljelima. Uz to, formiran je i kovid Urgentni centar u Sjevernom krilu UKC-a gdje se pacijentima sa sumnjom na virus i oboljelima na jednom mjestu pružaju kompletne dijagnostičke usluge. Riječ je o laboratorijskim pretragama, uzimanju uzoraka za PCR testove, radiološkim uslugama (CT i RTG snimaka pluća), a dnevno na tom planu bude pregledano do 200 pacijenata", rekao je Đajić.

On je konstatovao da se rezultati UKC u liječenju virusa mogu porediti sa mnogo razvijenijim zemljama, te da je cilj da se stanje na tom planu dodatno unaprijedi.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić zahvalio je zdravstvenim radnicima za nadljudsku borbu u liječenju pacijenata od virusa, te podsjetio da Fond, zajedno sa Vladom Srpske pokriva zdravstveno osiguranje za sve građane.

On je rekao da je održana finansijska stabilnost FZO, kao i da se za sve obezbijedi zaštitna oprema od virusa.

"Pozivam sve naše osiguranike i ostale da se pridržavaju epidemioloških mjera", rekao je Kusturić i naveo da su respiratori u Srpskoj nabavljani u skladu sa zakonom i što prije da bi se spasili životi ljudi.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок