Svađe i uvrede na sjednici

SDS u ozbiljnoj krizi

  • 16.12.2018. 19:15

Činjenicu da je stanje u Srpskoj demokratskoj stranci nikad gore potvrdilo je i to što juče nije bilo moguće održati sjednicu Skupštine te partije. 

Danas isplivavaju detalji. Osim povišenih tonova, svađa i uvreda, pa čak i trenutaka kada je sve bilo na ivici incidenta, izvor ATV iz te partije kaže da su spiskovi delegata napravili pravu pometnju jer je, kako tvrdi, pokušana podvala jer verifikacionoj komisiji nije bilo dozvoljeno da uporedi jučerašnji sa spiskom iz 2017. godine. 

To je lider stranke Vukota Govedarica, uz tvrdnje o nasilnom ulasku članova iz Doboja na sjednicu, iskoristio da prekine Skupštinu. Analitičar Drago Vuković u takvom potezu vidi kupovinu vremena i pokušaj da se Govedarica, po svaku cijenu, održi na čelu partije. 

"Indikator ozbiljne krize SDS-a, ona je sazvana i umjesto da se tu ukrste argumenti, da se glasa o povjerenju rukovodstva i predsjedniku, ta Skupština se prekida vjerovatno zbog procjene Govedarice da bi on na toj Skupštini bio smijenjen, dakle to je jedna lakrdija politička i ta jedna saga o propasti SDS-a se nastavlja i dalje", kaže Drago Vuković, politički analitičar.

Govedarica, u izjavi za novinare nakon sjednice, nije pominjao spiskove. Za prekid sjednice je okrivio Dobojlije iz raspuštenog odbora SDS-a koje je optužio da su nasilno ušli u salu. Da tako nije bilo uvjerile su se brojne novinarske ekipe. Pojavile su se i informacije da je bilo i otimanja mikrofona i da su se pauze redale jedna za drugom kako ne bi došlo do fizičkog sukoba među članovima. Bivši SDS-ovac, Dobojlija Boris Jerinić, danas poručuje da u stranci više nema demokratije. 

"Raspušten je OO Brčko, pa je gospodin Bosić član Skupštine, zašto ne bi Dejan Starčević, Ognjen Mitrović bili član Skupštine, ako je raspušten GO Doboj, ko je taj koji sebi daje za pravo, jer Skupština bira predsjednika, predsjednik ne bira Skupštinu, ali oni su sebi uzeli za pravo I misle da mogu na takav način, a to više nije demokratija, tu nema više ni D od demokratske stranke", kaže Boris Jerinić, isključeni član SDS-a.

Dobojlije su s posebnom pažnjom iščekivale informacije sa sjednice. Posebno što su isključeni SDS-ovci iz tog grada napravili najbolji izborni rezultat u partiji. I oni vide da SDS sa aktuelnim rukovodstvom ide nizbrdo. 

"To je unutrašnja stvar SDS-a, ali se vidi da su na pomolu veliki raskol među njima, različita mišljenja", "Prave neku krizu, da li namjerno, da li stvarno, vjerovatno imaju neki cilj koji će na kraju ostvariti", kaže pojedini građani.

I osnivači stranke zabrinuti su za situaciju u partiji. Momčilo Krajišnik je poslao pismo SDS-ovcima koje je pročitano na jučerašnjoj sjednici. Pojedini članovi SDS-a su zamjerili Govedarici na njegovim odlukama da zabrani ulazak članovima stranke iz Čelinca jer je to suprotno od onoga što je Krajišnik poručio u pismu. Ovim su potvrđena ranija saznanja ATV-a o sastanku Vukote Govedarice sa Asocijacijom "Stvaraoci Republike Srpske" u hotelu Damis na Palama. I na tom sastanku je rečeno Govedarici da se moraju smiriti strasti. Nešto slično u pismu predlaže i Krajišnik. 
 
"Pošto postoje dvije strane, dobro bi bilo da budu u timu za konsultacije, po dva člana iz jedne i iz druge strane, neutralan. Preporučljivo je da bi trebalo u toj grupi svakako da budu g. Govedarica i g. Bjelica koji su sad u javnosti najeksponiraniji", poručio je Momčilo Krajišnik, jedan od osnivača SDS-a, u pismu. 

U SDS-u se očekuje zakazivanje nove Skupštine. Na jučerašnjoj je, između ostalog, trebalo da se analizira stanje u stranci, loš izborni rezultat, finasijsko stanje i rasipanje članstva. Govedarica je poručio da će novo rukovodstvo stranka dobiti naredne godine.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм