CIK

SDS prekoračila dozvoljeni limit za predizbornu kampanju

19:09, 25.12.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
SDS će, zbog troškova u predizbornoj kampanji morati da plaća penale. Ta stranka je, prema izvještaju Centralne izborne komisije, jedina probila dozvoljeni limit, i to za više od 160 hiljada maraka.

CIK je objavila finansijske izvještaje političkih subjekata iz BiH i Republike Srpske, u kojima se vidi da je najveća opoziciona stranka na predizborne aktivnosti potrošila oko 762 hiljade, a bilo im je dozvoljeno nešto manje od 600 hiljada maraka. 

Dok iz SDS-a poručuju da su pazili na troškove, i da je nemoguće da im je limit duplo manji nego na prošlim izborima, iz CIK-a objašnjavaju da se ta stranka ovaj put prijavila kao dio koalicije, i da su zato dozvoljena sredstva bila manja. 

U finansijskom izvještaju piše da su ukupni prihodi SDS-a bili 1.142 hiljade maraka, od čega je iz budžeta ta stranka dobila 818 hiljada maraka. SDS se finansirala i od članarina, kao i donacija fizičkih i pravnih lica. 

Prilozi fizičkih lica objavljivani su u sklopu gradskih i opštinskih odbora, a imena nisu objelodanjena. Neposredno nakon opštih izbora, postojale su spekulacije da su pojedini SDS-ovci, među kojima sada ima i bivših članova, uplaćivali velike sume novca na račun SDS-a, a da te donacije nisu prijavljene CIK-u. 

Centralna izborna komisija je, kako je objavljeno, političke partije u BiH kaznila sa ukupno 88.300 maraka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka. Analizirali su finansijske izvještaje za 2016. godinu, i uočili neregularnosti kod 36 političkih subjekata. Iz Republike Srpske, SDS je najpaprenije kažnjena – sa skoro 15 hiljada maraka.