MUP Republike Srpske saopštio

SDS-ov Aleksandar Radić uhapšen zbog ispaljivanja zolje na zgradu "Agrama"

  • 02.10.2018. 19:06

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske uhapsila je Aleksandra Radića iz Čelinca. Osumnjičen je da je posljednjeg dana marta ispalio zolju na zgradu koncerna Agram u Banjaluci.

Nakon što je ispitan u policiji, Radić je predat banjalučkom tužilaštvu. Da se Aleksandar Radić, koji je aktivista, odnosno član SDS-a u Čelincu, može dovesti u vezi sa ovim teškim krivičnim djelom, potvrdila je i DNK-a analiza tragova uzetih sa lica mjesta. 

To je teroristički čin koji je opozicija mjesecima dovodila u vezu sa lošom bezbjednosnom situacijom u Banjaluci, poručio je na vanrednoj konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.    

"DNK analiza je pokazala i u potpunosti potvdila da se njegov DNK slaže sa DNK koji se nalazi na ispaljenoj zolji koji smo ranije utvdili tako da se neosporno radi o licu koj je zolju koristilo", istakao je Dragan Lukač, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Šta bi se desilo da su promašili tu zgradu i da je zolja pala na neku kuću, pita ministar unutrašnjih poslova. Tako nešto se, kaže Lukač, nije dešavalo ni tokom rata da bi se u miru činilo isključivo zarad političkih interesa. Lukač tvrdi da je Aleksandar Radić od povjerenja predsjednika SDS-a Vukote Govedarice i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

"Ja ih sada pitam da su znali u čijoj je organizaciji ovo urađeno to je pravi teroristički akt znate da teroristički akti imaju, vjersku ili političku pozadainu, ovaj ima političku pozdainu, jer je neko sračunato, napravio teroristički akt u Banjaluci, da bi ugrozio građane Banjaluke", istakao je Lukač.

U SDS-u priznaju da je Aleksandar Radić član SDS-a, ali negiraju da je povjerenik za Čelinac. Odbacili su sve navode ministra Dragana Lukača, ali poručuju da će o sudbini člana partije odlučiti nakon što tužilaštvo odradi svoj dio posla.
 
"Onog momenta kada se odredi Tužilaštvo, kada postupajući tužilac prihvata izvještaj ili ne, naravno da ću da reagujem kao predsjenik stranke, ne mogu da se pomirim da neki tamo, od članova da jedan od tih izaziva opasnost", istakao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

To je primitivan potez opozicije, poručuje predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik kaže da mu ništa nije čudno, jer takvi potezi upravo na njih i liče.,Bilo je, kaže, svakakvih priča koje su trebalo da pokažu da je narušena bezbjednosti u Srpkskoj, a to nije tačno.

"Tragično je ako je neko od imenovanih funkcionera SDS-a takav čin proizvede, a očigledno jeste ne može ni sam vrh od toga da se ogradi jer naprosto, je nemoguće da oni nisu dio atmosfere koja je dovela do toga. Čestitam policiji na obavljenom poslu to je znak da treba imati povjerenja u policju, ja ga imam", istakal je Milorad Dodik; predsjednik Republike Srpske.

Zolja na zgradu Koncerna "Agram" u banjalučkom naselju Borik ispaljena je 31. marta ove godine. Mjesecima je eksplozija bila adut opozicije protiv MUP-a i ostalih institucija Republike Srpske.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)