Vukota Govedarica

SDS odbio ponudu SNSD-a

  • 31.03.2019. 19:04

Pet dana nakon što je SDS pozvan da uđe u novi saziv Savjeta ministara, članovi Glavnog odbora su odbili ponudu. Odluku je saopštio lider SDS-a Vukota Govedarica, koji poručuje kako je zaključeno da je u najboljem interesu stranke da opoziciono djeluje i u narednom periodu. 

Iako se ranije čulo mnoštvo različitih stavova unutar stranke, tačku na priču o koaliciji sa SNSD-om u SDS su jednoglasno stavili, tvdi njen lider. 

"Mi smatramo da je u najboljem interesu, sa jedne strane i SDS-a i sa druge strane Republike Srpke, naša najbolja pozicija da budemo u opozicionom kapacitetu svim ovim političkim organizacjama koje se okupljaju oko tih principa, predvođeni SNSD-om, HDZ-om i SDA. S druge strane mi možemo da damo doprinos svim onim kvalitetnim rješenjima, kao što su zakoni i odluke," rekao je Govedarica.

Govedarica se jedini obratio medijima u pauzi sjednice Glavnog odbora. Iz SNSD-a odgovaraju da poštuju odluku SDS-a. Namjera je bila da se okupe sve partije iz Republike Srpske na nivou zajedničkih institucija, zbog sve češćih ataka na Republiku Srpsku koji, uvjereni su, neće prestati. 

"Mi smo bili mišljenja, a osjećamo da je takav puls i u našem narodu i među građanima Republike Srpske, da je ovo bio trenutak u kojem je potrebno iskazati jedinstvo svih srpskih političkih partija, s obzirom da su ataci na Republiku Srpsku ponovo sve učestaliji i da ulazimo u jedan novi period, u kojem će nastaviti da se napadaju svi simboli Srpske i stubovi našeg identiteta," rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Potpredsjenica SNSD-a, Željka Cvijanović, poručuje da svaka stranka ima pravo na odluku, kakva god bila. Međutim, smatra da je neprincipijelan stav SDS-a da ne prihvataju principe definisane sa HDZ-om i SDA. 

"Prvo, zato što SDS već jeste u vlasti sa SDA i HDZ, i to neopravdano dugo nakon provedenih izbora. Kao drugo, principi definisani sa SDA i HDZ sada su daleko fleksibilniji i uopšteniji od matrice na kojoj je prije četiri godine upravo SDS napravio koaliciju sa SDA i HDZ, potpisujući čak i rješenja koja su odudarala od onog što ustavna pozicija Republike Srpske nalaže," rekla je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Još jedna važna stvar je to što je poznato da veliki broj članstva SDS-a želi da ta partija kreira zajednički teren i nastup na nivou BiH, znajući s kakvim se izazovima Republika Srpska susreće upravo iz Sarajeva, zaključuje Cijanovićeva. 

U svakom slučaju, od zajedničkog djelovanja nema ništa a i formiranje Savjeta ministra je u zastoju i ne očekuje se da će ta priča biti završena ni do kraja narednog mjeseca. 

Тагови: