Ministarstvo poljoprivrede

SDS najmanje pozvan da govori o poljoprivrednoj politici Vlade

  • 10.07.2018. 14:38

Vlada Republike Srpske u posljednjih pet godina isplatila je više od 500 miliona KM poljoprivrednicima ili oko 100 miliona KM godišnje, te se odgovorno odnosi prema poljoprivrednicima i uvijek je uz njih kada su poplave, suše i ostale vremenske nepogode ili bolesti životinja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da je Vlada Srpske to nebrojeno puta dokazala isplaćujući višemilionske iznose za nadoknade šteta. 

Reagujući na izjavu predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da bi Vlada Republike Srpske trebalo malo bolje da pogleda na ratare i na ratarsku proizvodnju, iz Ministarstva su ocijenili da su SDS i njen predsjednik najmanje pozvani da govore o tome kakva je poljoprivredna politika ove vlade i resornog ministarstva. 

"Poljoprivrednici dobro znaju kakva je bila politika SDS-a, koja je podsticaje dijelila bez ikakvog Pravilnika, a da se o iznosima i ne govori jer su bili pet puta manji nego sada", navodi se u saopštenju. 

Iz resornog ministarstva napominju da ovo nije prvi put da SDS nameće tezu kako su u oblasti poljoprivrede brojni problemi, a činjenice pritom govore upravo suprotno. 

"Samo agrarni budžet ove godine je povećan sa 60 na 71 milion KM, a prošle godine je izdvojeno dodatnih 10 miliona KM, te ove godine dodatnih pet miliona KM za navodnjavanje i kapitalne investicije i sva poljoprivredna udruženja su dala podršku ovakvim mjerama Vlade i Ministarstva", navodi se u saopštenju. 

U Ministarstvu smatraju i da Govedarica obmanjuje narod poredeći podatke o cijenama nafte i pšenice od prije 15 godina, pokazujući da ne razumije osnove tržišne ekonomije, jer su i nafta i pšenica berzanska roba čije se cijene određuju na svjetskom tržištu, te da se na njihovo određivanje ne može uticati. 

"Ono na šta Vlada i Ministarstvo mogu uticati, a što su i uradili je da povećaju podsticaje za proizvodnju pšenice koji iznose oko 500 KM po hektaru, što je najbolje u odnosu na zemlje okruženja i što u potpunosti zadovoljava ratare", ističu iz Ministarstva poljoprivrede. 

Iz resornog ministarstva su napomenuli da bi Govedarica, kad već govori o nafti, trebalo da kaže gdje je bila regresirana nafta za poljoprivrednike od 2001. do 2006 godine. 

"A ako ne zna, podsjećamo ga da ova vlada od 2013. godine poljoprivrednicima obezbjeđuje regresiranu naftu, za šta je u posljednjih pet godina obezbijeđeno 35 miliona KM ili sedam miliona KM godišnje", podsjetili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос